Wall Street: Zastrašujuća stagnacija tržišta

Wall Street: Zastrašujuća stagnacija tržišta

Američki S&P 500 indeks ojačao je u četvrtak, peti dan uzastopno, no vrlo blago, jer na tržištu nema novih katalizatora za življe trgovanje dok investitori čekaju odluke središnjih banaka o novim monetarnim poticajima.

S&P 500 indeks ojačao je jučer 0,04 posto, na 1.402 boda, te je i dalje na najvišoj razini od 2. svibnja.

Iako je ojačao peti dan zaredom, u protekla tri dana njegov je kumulativni dobitak svega 0,6 posto, što ukazuje da investitori nisu spremni na agresivnije kupnje dionica unatoč boljem od očekivanju podatku s tržišta rada i trgovinskim podacima.

Dow Jones indeks spustio se jučer 0,08 posto, na 13.165 bodova, dok je tehnološki Nasdaq ojačao 0,25 posto, na 3.018 bodova.

Nasdaq je izvedbom nadmašio ostala dva američka vodeća burzovna indeksa, zahvaljujući podizanju investicijskog rejtinga dionici Cisco Systemsa, što je potaknulo njezin rast za 3,2 posto, na 17,7 dolara.

„Pomalo zastrašuje kako tržište stagnira. I dok postoji rizik od uranjanja tržišta u područje prekupljenosti, ne vidim razloga za znatniji pad dok ne vidimo što će učiniti središnje banke“, izjavio je Mard Lischini, strateg pri investicijskom društvu Janney Montgomery.

Najnoviji podaci s američkog tržišta rada pokazuju da je u prošlome tjednu smanjen broj Amerikanaca koji su zatražili naknadu zbog nezaposlenosti, a i američki trgovinski deficit u lipnju bio je najmanji u zadnjih godinu i pol dana.

Obujam trgovanja međutim i dalje je mršav, je investitori čekaju odluke središnjih banaka, u nadi da će poduprijeti globalni gospodarski oporavak zbog sve brojnih znakova da usporava.

Jučer je na američkim burzama vlasnika promijenilo 5,42 milijardu dionica, znatno ispod lanjskog dnevnog prosjeka od 7,84 milijardi.

I na europskim burzama oprezno se trguje, dok investitori čekaju jesen i nove poteze središnjih banaka. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 posto, na 5.851 bod, pariški CAC 0,54 posto, na 3.456 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,02 posto, na 6.964 boda

Podijeli

Odgovori

Top