Warrenn Buffett ponudio 28 milijardi dolara za kupnju Heinza

Warrenn Buffett ponudio 28 milijardi dolara za kupnju Heinza

Na Wall Streetu su i u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer nema vijesti koje bi znatnije potaknule ulagače, no tržištu je podršku pružilo nekoliko preuzimanja.

Dow Jones oslabio je 9 bodova, ili 0,07 posto, na 13.973 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,07 posto, na 1.521 bod, a Nasdaq indeks 0,06 posto, na 3.198 bodova.

Burzovni indeksi ostali su gotovo nepromijenjeni već treći dan zaredom jer ni s korporativne, ni s makroekonomske scene nema vijesti koje bi značajnije potaknule tržište.

Na početku trgovanja cijene su dionica pale jer je japansko gospodarstvo neočekivano oslabilo i u četvrtom lanjskom tromjesečju, trećem zaredom.

No, dok se u Japanu situacija donekle poboljšava, ulagače su zabrinuli podaci o većem nego što se očekivalo padu njemačkog i francuskog gospodarstva, što pokazuje da je u posljednja tri mjeseca prošle godine recesija u eurozoni produbljena.

Ipak, ulagače je ponešto ohrabrilo izvješće prema kojemu je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenim Amerikancima pao više nego što se očekivalo, što ukazuje na poboljšanje situacije na tržištu rada.

„Nisam negativno raspoložen, no na ovim razinama cijena ne vidim poticaja za daljnju kupnju dionica“, kaže Donald Selkin, strateg u tvrtki National Securities.

Podršku tržištu pružilo je nekoliko akvizicija. Među ostalim, Berkshire Hathaway, tvrtka utjecajnog investitora Warrenna Buffetta, ponudila je 28 milijardi dolara za kupnju Heinza. Cijena dionice tog američkog prehrambenog proizvođača skočila je 20 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,50 posto, na 6.327 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,05 posto, na 7.631 bod, a pariški CAC 0,78 posto, na 3.669 bodova.

Podijeli

Odgovori

Top