Wizz Air naručuje 20 novih aviona

Wizz Air Holdings Plc, najveća niskotarifna aviokompanija u centralnoj i istočnoj Europi, objavila je da je, u okviru dogovora Indigo Partners, potpisala memorandum o razumijevanju s kompanijom Airbus S.A.S. na osnovu kojega će iskoristiti važeću opciju za kupovinu 20 aviona tipa Airbus A321XLR. Avioni će biti isporučeni u roku od tri godine, počevši od 2023. godine.

Model A321XLR će imati 239 sjedišta, isto kao model A321neo, kako bi u potpunosti bio usklađen s postojećom flotom Wizz Aira. Model XLR također može se koristiti u postojećoj Wizz Airovoj mreži sa istom efikasnošću. U skladu s procedurom, zaključenje isporuke trebaju odobriti akcionari Wizz Air.

„A321XLR je najefikasniji avion tog tipa i predstavlja veliku šansu za Wizz Air da dodatno proširi svoju mrežu i poveže točke na WIZZ-ovoj mapi koje trenutno nedostaju, zahvaljujući kapacitetima ovog tipa aviona za duže letove. Danas imamo niz letova koji traju 5 do 6 sati na veliko zadovoljstvo naših putnika, dok će XLR dodatno unaprijediti izuzetnu vrijednost i uslugu koju nudimo letovima koji traju 7 do 8 sati.”izjavio je József Váradi, generalni direktor Wizz Aira. „Ekonomičnost modela Airbus A321XLR će ojačati našu konkurentsku prednost i potaknuti potražnju za putovanjima avionom u centralnoj i istočnoj Europi i šire, uz minimalan ekološki otisak. Porodica aviona A320neo donosi velike promjene koje usavršavaju niskotarifni model Wizz Aira i sigurno najniže troškove u Europi. ”

Ovim najavom, Airbus se obvezao Wizzu isporučiti ukupno 276 aviona do 2026. godine.

Podijeli

Odgovori

Top