Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

WRC Croatia Rally prvi je sportski događaj u Hrvatskoj za koji će se izračunati ugljikov otisak 

Svjestan svoje odgovornosti za zaštitu okoliša u svim zajednicama u kojima se održava natjecanje WRC Croatia Rally je pokrenuo suradnju s Energetskim institutom Hrvoje Požar izračun ugljikovog otiska, ali i definiranja ciljeva i mjera za smanjenje ugljikova otiska za buduća izdanja natjecanja. 

Svjestan svoje odgovornosti za zaštitu okoliša u svim zajednicama u kojima se održava natjecanje WRC Croatia Rally je pokrenuo suradnju s Energetskim institutom Hrvoje Požar izračun ugljikovog otiska, ali i definiranja ciljeva i mjera za smanjenje ugljikova otiska za buduća izdanja natjecanja. 

Zbog same prirode sporta te velike posjećenosti ovakvih manifestacija zbog kojih su fanovi spremni prevaliti mnoge kilometre, rally kao i mnoge druge auto-moto discipline i druge aktivnosti rezultira emisijama stakleničkih plinova. Upravo iz tog razloga, FIA – međunarodna automobilistička federacija ulaže velike napore u razvoj i provedbu smjernica povezanih s ekološkim učincima, a sve kako bi postigla ugljičnu neutralnost na svim događajima i u svim organizacijama povezanima s auto-moto sportom. Novi tehnički propisi FIA-e usmjerili su natjecanje prema odgovornoj i održivoj hibridnoj tehnologiji, kojoj su dodane nove dinamičke performanse kombinirane sa sigurnosnim poboljšanjima a koje pak vožnju čine izuzetno atraktivnom, dok istodobno doprinose znatnom smanjenju štetnih emisija. U revolucionarnoj novoj generaciji hibridnih Rally1 vozila, koja su premijerno predstavljena u siječnju na utrci u Monte Carlu, moći će odgovorno uživati i naši posjetitelji.  

U sklopu suradnje za određivanje emisija stakleničkih plinova s Energetskim institutom Hrvoje Požar bit će potrebno izračunati izravne i neizravne emisije povezane s aktivnostima u sklopu WRC Croatia Rally 2022 i to u skladu s GHG protokolom. Izravne emisije i uklanjanja stakleničkih plinova koje nastaju zbog izgaranja goriva u energetskim postrojenjima, iz fugitivnih izvora i službenih vozila, neizravne emisije stakleničkih plinova koje su povezane s nabavom i potrošnjom električne, toplinske i rashladne energije te ostale neizravne emisije povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi, potrebnim za odvijanje manifestacije. 

„S ponosom ističemo da smo prošle godine, osim za uspješnu organizaciju sportskog dijela natjecanja, izvrsne ocjene dobili i za naše napore u smanjenju utjecaja na okoliš pa se ove godine planiramo kandidirati za najviši nivo akreditacije u zaštiti okoliša Međunarodne automobilističke organizacije (FIA) i postati ponosnim nositeljem tri zvjezdice, što podrazumijeva poštivanje najviših svjetskih kriterija vezanih uz smanjenje utjecaja na okoliš i intenzivne edukativne interakcije s publikom i drugim ključnim dionicima. Svjesni smo svoje odgovornosti prema zajednicama u kojima se odvija WRC Croatia Rally, kojima želimo biti istinski partner te je upravo to jedan od glavnih razloga radi kojeg smo inicirali suradnju sa stručnjacima Energetskog instituta Hrvoje Požar“, istaknuo je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja. 

Svjesni svoje društvene odgovornosti i utjecaja, WRC Croatia Rally će, osim suradnje s Energetskim institutom Hrvoje Požar, tijekom ovogodišnjeg izdanja utrke cijelo vrijeme provoditi i intenzivnu edukativnu interakciju s publikom i drugim ključnim dionicima na svim područjima – od suradnje s lokalnim zajednicama na prikupljanju otpada i identificiranju rizika, do promocije sigurnosti i ekološke vožnje u prometu te očuvanja okoliša i klime nizom drugih aktivnosti poput korištenja alternativnih prijevoznih sredstava i javnoga prijevoza gdje god je to moguće, te carpoolinga gdje nije.  

Energetski institut Hrvoje Požar želi biti generator promjena prema klimatski neutralnom društvu te stoga pomažemo organizacijama u smanjenju potrošnje energije i ugljičnog otiska. Ne postoji nijedna industrija, tvrtka ni pojedinac kojeg se zelena tranzicija ne dotiče. Industrijske grane i djelatnosti koje najviše doprinose stakleničkim plinovima imaju pred sobom i najveće izazove u energetskoj tranziciji. Upravo prometni sektor jedno je od područja koje zahtijeva značajna ulaganja kako bi dekarbonizirali svoje djelatnosti i uvele principe održivosti, stoga nas izuzetno veseli da ćemo zajedno s kolegama iz WRC Croatia Rallyja zajedno izraditi izračun ugljikovog otiska, ali i definirati ciljeve i mjere za smanjenje ugljikova otiska za WRC Croatia Rally 2023. i naredne godine ove vrhunske sportske manifestacije“, povodom početka suradnje rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar. 

Putem ulaznice.hr/web/ u prodaji su ulaznice za šest Fan zona s najboljim pogledima na najatraktivnije prolaske svjetskih rally zvijezda, u kojima posjetitelje očekuje bogata ugostiteljska ponuda i cjelodnevna raznovrsna zabava uz sport, praćenje čitave utrke na velikim video zidovima uz komentare i objašnjenja voditelja programa te simulatore, video igrice i edukativne sadržaje. Najveća Fan zona je Service Park odnosno Rally Village koja će biti otvorena šest dana od 19. do 24. travnja kad se navečer očekuje i završna zabava. Puni četverodnevni paket koji uključuje smještaj po cijeni od 215 € na više može se kupiti putem agencije Btravel i poveznice https://www.btravel.pro/en/wrc/.  

Pročitajte još:

Edukacija

Ugledni znanstvenici, donositelji političkih odluka i predstavnici civilnog društva sastat će se u Zagrebu na Forumu o klimi kako bi razgovarali o svim aspektima...

Energetika

Prošlotjednim potpisivanjem Sporazuma o stručnoj, znanstvenoj i poslovnoj suradnji, Hrvatska udruga poslodavaca i Energetski institut Hrvoje Požar dogovorili su partnersku suradnju s ciljem jačanja...

Energetika

Pozivamo Vas na prvu regionalnu radionicu: „Energetska učinkovitost u gospodarstvu – mala, srednja i velika poduzeća“koja će se održati 29. travnja 2015. godine (srijeda)...

Izdvojeno

Zakon o posebnom porezu na motorna vozila omogućio bi novi način obračuna porezne osnovice koja podrazumijeva vrijednost vozila, emisiju ugljičnog dioksida (gr/km) i kapacitet...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.