Za iduću godinu preambiciozno prognoziran gospodarski rast? [VIDEO]

Za iduću godinu preambiciozno prognoziran gospodarski rast? [VIDEO]

Gospodarsko-socijalno vijeće primilo je danas na znanje Vladin prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu te prijedlog proračuna za iduću godinu, predstavnici poslodavaca drže da je za iduću godinu preambiciozno prognoziran gospodarski rast, dok sindikati smatraju da proračun nije razvojan.

“Gospodarsko – socijalno vijeće primilo je proračun na znanje”, rekao je ministar rada Mirando Mrsić nakon sjednice GSV-a.

“GSV Vladi predlaže da razmotri mogućnosti u odnosu na uspostavu fiskalne konsolidacije te poticanja gospodarskog rasta i zaštite najosjetljivijih skupina građana”, dodao je.

[infopunkt 7477 2]

Bernard Jakelić i HUP-a rekao je je proračun u tehničkom smislu korektan, ali smatra da bi kompletna gospodarska i ekonomska politika trebala ići u drugom smjeru.

“Najveće zamjerke su preoptimističan i preambiciozan rast koji će se vrlo teško realizirati, a s druge strane imamo na nekim stavkama i rast potrošnje tj. rashoda za zaposlene. S druge strane vidimo premalo poticajnih mjera za gospodarstvo”, rekao je Jakelić nakon sjednice.

[infopunkt 7477 3]

Predstavnika sindikata Damir Jakuš podsjetio je kako su sindikati od prijašnjih Vlada tražili da potiču rast gospodarstva.

“Od ove Vlade, koja nema takvih mogućnosti, tražimo da proračun stavi u funkciju naručitelja radova. A to ne vidimo iz ovog proračuna”, ustvrdio je.

Sindikati, dodao je, smatraju da neke dosadašnje Vladine mjere, poput smanjenja opterećenja gospodarstva, nisu dale efekte jer nisu otvorile nova radna mjesta i očuvale gospodarsku aktivnost, koja i dalje pada.

[infopunkt 7477 4]

Podijeli

Odgovori

Top