Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Za otpremnine je rezervirano više od 43 milijuna kuna

Povjerenik riječke podružnice sindikata EKN-a u Ini Ivica Perinić je krajem kolovoza na mrežnim stranicama tog sindikata objavio kako je odlukom Uprave Ine od 18. srpnja i formalno potvrđen višak oko 180 radnika.

Povjerenik riječke podružnice sindikata EKN-a u Ini Ivica Perinić je krajem kolovoza na mrežnim stranicama tog sindikata objavio kako je odlukom Uprave Ine od 18. srpnja i formalno potvrđen višak oko 180 radnika.

Programom zbrinjavanja u Ini je obuhvaćeno 180 zaposlenika, većinom administrativno osoblje, a kompanija im je osigurala otpremninu u visini od 75 posto bruto plaće po godini staža i za otpremnine je rezervirano više od 43 milijuna kuna, odgovorili su iz Ine na upit o programu zbrinjavanja radnika.

Riječki Novi list je objavio kako Ina, usred pregovora Vlade i MOL-a, otpušta 181 radnika, kako se program zbrinjavanja viška provodi protivno mišljenju Radničkog vijeća te kako se povjerenik riječke podružnice Sindikata EKN-a u Ini Ivica Perinić dopisom obratio ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku koji je nedavno izjavio kako će inzistirati da se ne provodi restrukturiranje i ne dijele otkazi dok traju pregovori Vlade i MOL-a.

Iz Ine odgovaraju kako program zbrinjavanja nije ni na koji način povezan s pregovorima, niti čini dio pregovora s obzirom da je taj program bio prethodno pokrenut i odobren.

“Slijedom poslovne odluke kompanije racionalizacija radne snage temelji se na organizacijskim i tehnološkim promjenama, a kako bi kompanija i u idućem razdoblju nastavila biti stabilan poslodavac te kako bi dugoročno zadržala snažnu poziciju u hrvatskom gospodarstvu. Uprava Ine je u veljači 2013. pokrenula detaljnu analizu poslovanja te u srpnju odobrila predložene mjere poboljšanja učinkovitosti. Programom zbrinjavanja obuhvaćeno je 180 zaposlenika”, navode iz Ine.

Naglašavaju kako je kompanija osigurala otpremninu u visini od 75 posto bruto plaće po godini staža, dok bi minimalna razina plaće koja bi se uzimala za izračun otpremnine bila 6.400 kuna, pa su oba iznosa u prosjeku veća od iznosa dogovorenih Kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu.

“Za otpremnine je rezervirano više od 43 milijuna kuna te one u prosjeku iznose oko 350.000 kuna, sukladno postignutom dogovoru između Uprave i sindikata. Većina zaposlenika obuhvaćenih programom su administrativno osoblje”, odgovaraju iz Ine.

Povjerenik riječke podružnice sindikata EKN-a u Ini Ivica Perinić je krajem kolovoza na mrežnim stranicama tog sindikata objavio kako je odlukom Uprave Ine od 18. srpnja i formalno potvrđen višak oko 180 radnika, kako pritom argumenti i protivljenje Radničkog vijeća Ine nisu bili uvaženi te kako je odluka potpisana samo od mađarskih članova Uprave, dok nema potpisa ni jednog od hrvatskih članova Uprave.

Perinić je tada također bio naveo da su poslodavac i sindikati na dobrom putu da visina otpremnine za radnike obuhvaćene programom zbrinjavanja bude viša od one ugovoren kolektivnim ugovorom, ali i kako sindikat EKN-a i dalje zastupa stav da višak radnika ne postoji. Za sindikat EKN-a, kako navodi, jedini prihvatljiv način rješavanja eventualnog viška radnika u Ini i Ina grupi je način postupnog, dobrovoljnog i poticajnog odlaska radnika. Bez prisile i programa zbrinjavanja.

“U Ini je trošak rada daleko ispod 10 posto ukupnih troškova te stoga menadžeri – ukoliko znaju – mogu na brojne druge načine smanjivati troškove, pa i počevši od troškova svojih plaća i bonusa”, zaključuje Perinić.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U potrazi ste za poslom? U suradnji s portalom posao.hr predstavljamo vam 10 atraktivnih poslovnih ponuda ovog tjedna. Sretno sa zapošljavanjem!

Ljudski resursi

Postoje različiti oblici kontaktiranja potencijalnih poslodavaca tijekom traženja posla, a otvorena molba samo je jedan od njih.

Financije

Prema anketi koju je proveo MojPosao, u kojoj je sudjelovalo 674 ispitanika, gotovo polovina ispitanika (49 posto) smatra kako će uvođenjem ove Direktive doći...

Ekonomija

Najveća svjetska kemijska tvrtka BASF ponovno otvara prijave za veliko natjecanje u inovacijama, koje uključuje startupove i inovatore iz Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.