Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Za Praznik rada masovni radnički prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Poruka Vladi bit će: “Mijenjajte se ili će građani promijeniti vas!” Pet sindikalnih središnjica planira akciju zbog sve težeg položaja radništva i drugih društvenih grupa te zbog Vladine gospodarske i socijalne politike koju smatraju promašenom i štetnom

Poruka Vladi bit će: "Mijenjajte se ili će građani promijeniti vas!" Pet sindikalnih središnjica planira akciju zbog sve težeg položaja radništva i drugih društvenih grupa te zbog Vladine gospodarske i socijalne politike koju smatraju promašenom i štetnom

Pet sindikalnih središnjica planira za Međunarodni praznik rada 1. svibnja veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu zbog sve težeg položaja radništva i drugih društvenih grupa te zbog Vladine gospodarske i socijalne politike koju smatraju promašenom i štetnom, najavili su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare.

Poruka Vladi bit će: “Mijenjajte se ili će građani promijeniti vas!”, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel koji očekuje masovni prosvjed na kojeg će, uz radnike, biti pozvani i nezaposleni, umirovljenici, đaci i studenti.

Svi oni, smatra Novosel, imaju pregršt razloga za nezadovoljstvo Vladinom ekonomskom i socijalnom politikom koja nije ništa drugo doli nastavak smjera koji je zacrtala prošla Vlada.

Vlada je obećala promjene i one se stvarno vide – sve poskupljuje, građani su sve siromašniji, burza rada se puni, nema investicija ni novih radnih mjesta, rekao je Novosel.

Iz dana u dan sve je gore i to je jedina konstanta Vladine politike, kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, koji, rabeći naslov rock uspješnice “Vrijeme je da se krene”, poručuje kako je vrijeme za snažnu poruku Vladi da treba mijenjati smjer u kojem vodi zemlju.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ističe kako nema napretka uz politiku striktne štednje koju provodi Vlada, no jedno joj priznaje – više stvarno neće biti rezova, ali samo do lokalnih izbora.

“Vlada baulja i ne zna u koju luku vodi brod koji bi se mogao potopiti”, rekao je Ribić koji drži da Vlada više nema potporu građana, a ni izborni Plan 21 se ne provodi.

Uz to je, dodaje, pogazila načela slobode kolektivnog ugovaranja zakonom suspendirajući kolektivne ugovore, a mjerama štednje u javnom sektoru udarila je u bit interesa zaposlenih i društva u cjelini.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš pak kaže da Vlada zna što radi jer odlučno i suprotno nominalnom socijaldemokratskom predznaku, vodi zemlju u neoliberalni kapitalizam uzimajući za uzor zemlje u kojima se konkurentnost zasniva na niskoj cijeni rada.

Dopredsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak smatra da je sazrelo vrijeme i stvorena kritična masa nezadovoljnih koji će od Vlade zatražiti promjene. Ulazimo u EU gdje se razvoj ne može temeljiti na malim nadnicama, a Vlada ima jako malo vremena za promjene prije nego dobije crveni karton, kaže Mučnjak.

Na pitanje koji je to pravi smjer koji Vladi predlažu sindikati, Mladen Novosel odgovorio je da je to ostvarenje predizbornih obećanja, a Vilim Ribić dodaje da Vlada mora prestati pljačkati i otimati zaposlenima ono što im pripada te napustiti koncept proračunske štednje.

Ribić je ustvrdio da su sindikati “najčestitiji dio hrvatskog društva gdje nema pljačke, prekoračenja ovlasti, pedofilije i drugih zala” te pozvao građane da se sebe radi, ali i takvih sindikata, odazovu prosvjedu.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.