Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Za razvoj hrvatskog peradarstva nužna njegova suradnja sa znanstvenicima

Na stanje u hrvatskom peradarstvu trenutačno se snažno odražava situacija u svijetu. Poskupljenje krmiva utječe na rast cijena mesa i jaja.

Kako bi hrvatsko peradarstvo moglo odgovarati na potrebe tržišta u budućnosti, nužna je njegova bliska suradnja sa znanošću. Istaknuto je to na XIV. Peradarskim danima, znanstveno-stručnom simpoziju u Poreču na kojem sudjeluju znanstvenici i peradari iz 14 europskih zemalja.

Na stanje u hrvatskom peradarstvu trenutačno se snažno odražava situacija u svijetu. Poskupljenje krmiva utječe na rast cijena mesa i jaja.

„Na cijenu krmiva utječe niz čimbenika – od klimatoloških promjena preko korištenja žitarica za proizvodnju bioenergije i rasta njezine potrošnje u Kini do rata u Ukrajini. Stočari sve teže i po sve većoj cijeni dolaze do repromaterijala što ugrožava čak trećinu peradara u Hrvatskoj“, istaknuo je Jakov Ćorić, direktor tvrtke Gala iz Bjelovara, dobitnice ovogodišnje plakete za doprinos razvitku i unapređenju hrvatskog peradarstva.

Hrvatska je trenutačno svojom peradarskom proizvodnjom gotovo samodostatna. Proizvodnjom se pokriva čak 98 posto potreba domaćeg tržišta za jajima te 90 posto njegovih potreba za mesom peradi.

Kako bi potrošači znali odakle je meso peradi, u Hrvatskoj se uvodi znak Dokazana kvaliteta.

„Taj se znak već koristi u proizvodnji jaja, a sada se uvodi i za označavanje mesa peradi. Znak Dokazana kvaliteta podrazumijeva brigu peradara za dobrobit peradi, monitoring nad kvalitetom hrane za životinje te poboljšanu skrb prije i tijekom klaoničke obrade peradi. Sustavno se radi i na utvrđivanju koji je način držanja peradi najbolji za njihovo zdravlje, a sve se veća pozornost pridaje i otisku peradarske proizvodnje na okoliš“, rekao je prof. dr. sc. Zlatko Janječić, koordinator Odsjeka za animalne znanosti Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U protekle dvije godine na peradarstvo u Hrvatskoj utjecale su, među ostalim, pandemija novog koronavirusa te ptičja gripa. Veterinari ističu kako su koronavirusi peradarima dobro poznati.

„Koronavirusi, kao uzročnici sezonskih prehlada u ljudi, poznati su još od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Međutim, prvi koronavirus otkriven je prije 91 godinu, a radi se o uzročniku zaraznog bronhitisa kokoši. Riječ je o virusu koji se vrlo lako i brzo širi. Ima različite simptome, a najčešći su dišni. Kod zaraženih nesilica dolazi do pada nesivosti, a ljuska jajeta slabi“, rekao je doc. dr. sc. Vladimir Savić, zamjenik predstojnice Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta.

Dodao je da su za kvalitetnu zaštitu peradi od zaraznih bolesti nužni praćenje virusa te razvoj novih cjepiva.

„Ponosni smo što su Peradarski dani učinkovita poveznica između znanstveno-istraživačkih rezultata i njihove praktične primjene. Stručnjaci iz zemlje i svijeta ovdje iznose svoje najnovije spoznaje koje peradarski proizvođači mogu primijeniti u svojem radu“, kazao je izv. prof. dr. sc. Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta.

Dr. sc. Tajana Amšel Zelenika, predstojnica Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta, rekla je da će tijekom simpozija biti održana 44 znanstvena, stručna i komercijalna predavanja iz raznih područja – od veterinarske prakse u peradarskoj proizvodnji preko kvalitete i sigurnosti peradarskih proizvoda do ekonomike i marketinga.

Dr. sc. Tajana Amšel Zelenika

Peradarski dani, najveći znanstveno-stručni simpozij o peradarstvu u Hrvatskoj, ove godine ima 250 sudionika.

„Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta organizacijom Peradarskih dana kontinuirano doprinosi razvoju ove specifične industrije, ali i gospodarstva u cjelini. Drago nam je da je Koka kao nositelj modernog peradarstva s tradicijom preko 60 godina te najveći hrvatski proizvođač peradi sa zaokruženom integriranom proizvodnjom koja jamči sljedivost „od polja do stola“ dugogodišnji generalni sponzor ovakvo vrijedne manifestacije. Simpozij poput ovog pruža priliku da još jednom svi zajedno skrenemo pozornost na potrebu za samodostatnošću u proizvodnji i cjelovitim razvojem održivog biogospodarstva, na čemu čitava Grupa Vindija temelji svoj razvoj i poslovanje. Zahvaljujući povezivanju zelene energije koju dobivamo iz obnovljivih izvora na našim farmama te pametne poljoprivrede čiji smo nosioci, ali i digitaliziranom i robotiziranom procesu koji je prisutan od samih farmi do proizvodnih pogona, Koka svakodnevno opravdava ulogu lidera u industriji, a u ovakvim prilikama svoje ideje, znanja i iskustva želimo podijeliti s kolegama i doprinijeti još boljem, zelenijem i održivijem gospodarstvu“, naglasio je Stjepan Sabljak, predsjednik uprave Koke, tvrtke koja je glavni sponzor simpozija.

Ta je tvrtka i dobitnik priznanja za doprinos razvitku i unapređenju hrvatskog peradarstva. Uz nju ove su godine to priznanje dobili i Vindon, Luneta, Žito, Agroklaster i PG Orehovec.

Organizator simpozija je Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta, a pokrovitelji su Svjetska udruga za znanost o peradi i Svjetska udruga veterinara u peradarstvu.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.