Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Za uspješnu karijeru važno je biti poduzetan!

Cilj Projekta je promovirati značaj poduzetničkog ponašanja među mladim pravnicima/cama te ukazivati na specifične izazove s kojima se oni susreću u zrelim fazama razvoja svoje karijere.

Promjene koje se događaju u okruženju zbog svoje neizvjesnosti i kompleksnosti stvaraju pritisak na pojedince, organizacije i društvo te zahtijevaju poduzetničko ponašanje. Pravna profesija nije iznimka, nego samo jedna od profesija na čijem primjeru smo uvidjeli da je važno:

  1. biti poduzetan i strateški pristupiti izgradnji karijere kako bismo imali karijeru kakvu priželjkujemo, a ne onu koja će nam se dogoditi
  2. kroz kvalitetni pristup mentorstvu osigurati da članovi tima s kojima usko surađujemo dobiju potrebnu podršku koja će pomoći realizaciju njihovog punog potencijala. Bez dobrih timova nema ni uspješnih (poduzetničkih) projekata.

Zaključci su ovo jednogodišnjeg projekta “Promoting Entrepreneurial Life Cycle Principles among Law Practitioners – Lessons Learned from the U.S.” koji je proveo CEPOR – Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva u suradnji s dr.sc. Ružicom Šimić Banović, izvanrednom profesoricom s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz financijsku podršku Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

Cilj Projekta je promovirati značaj poduzetničkog ponašanja među mladim pravnicima/cama te ukazivati na specifične izazove s kojima se oni susreću u zrelim fazama razvoja svoje karijere.

“Teme kojima se bavi Projekt inspirirane su razgovorima s bivšim studenticama i studentima koji često ističu teme i vještine koje smatraju nedovoljno zastupljenim u formalnom obrazovanju, a potrebne su im na tržištu rada. Kolege s iskustvom poslijediplomskog studija i zapošljavanja na Zapadu prepoznali su vrijednost sveučilišnih aktivnosti usmjerenih na kontinuirano proaktivno djelovanje u pripremi i razvoju karijere te vrijedne mentorske programe”, navodi Šimić Banović, voditeljica Projekta.

U prvoj fazi projekta provedeni su intervjui i fokus grupe s više od 60 sudionika – budućih i aktivnih pravnika i pravnica svih životnih dobi. Na temelju provedenog istraživanja identificirane su potrebe za razvojem vještina koje se nedostatno (ili uopće ne) razvijaju kroz formalno obrazovanje i na radnom mjestu, a većinom su definirane kao poduzetničke ili intrapoduzetničke.

Kao odgovor na prepoznate potrebe, u sklopu projekta održana su dva webinara koji su okupili ukupno više od 230 sudionika. Predavačica  na webinarima bila je Ida Abbott, poznata američka konzultantica specijalizirana za pružanje podrške pravnicama i pravnicima u posebno izazovnim fazama u karijeri.  Više od četiri desetljeća djeluje kao pravnica i savjetnica na vodećim pozicijama u odvjetničkim komorama, ženskim organizacijama i međunarodnim profesionalnim udruženjima u SAD-u. Autorica je nekoliko knjiga, uključujući Retirement by Design koju je Wall Street Journal 2020. godine uvrstio među šest najvažnijih knjiga u Americi na temu starenja i umirovljenja.

U sklopu projekta objavljena je publikacija Razvoj karijere i mentorstvo u pravnoj struci – prijenos američkih iskustava koja sublimira najvažnije poruke Ide Abbott i zaključke Projekta.

Po uzoru na najpoznatije publikacije Ide Abbott, i ova publikacija dijelom je pripremljena kao ‘radna bilježnica’ za čije se potpuno razumijevanje sugerira pogledati webinare Ide Abbott na CEPOR-ovom YouTube kanalu.

Vjerujemo da će savjeti Ide Abbott biti korisni svima koji se nalaze na početku karijere i postavljaju pitanje o tome kako maksimalno iskoristiti svoj potencijal, ali i onima koji se nalaze u zrelim fazama i žele svoje iskustvo i znanje podijeliti s drugima“ rekla je dr.sc. Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a.

U zaključku Projekta istaknuto je da poduzetnički način ponašanja i djelovanja predstavlja preduvjet uspješnog poslovanja i karijere u pravnoj i svakoj drugoj profesiji, te ga je potrebno razvijati i poticati kroz formalno obrazovanje i programe cjeloživotnog učenja.

Pročitajte još:

Lifestyle

Rutine kojima se bavite vikendom mogu utjecati na vašu uspješnost i produktivnost u tjednu koji je pred vama.

Ljudski resursi

U organizaciji Volonterskog centra Zagreb jučer je održana 5. Nacionalna konferenciju o volontiranju zaposlenika s glavnom temom 'Doprinos zajednici kroz društveno odgovorno poslovanje'.

Predstavljamo

Pred nama je drugo izdanje Women of Luminous Future konferencije, a njezina začetnica Ana Rotim otkriva nam što bi poručila mladima koji su na...

Lifestyle

Prevladava mišljenje da su ljudi koji su uspješni u poslu po nečemu posebni ili drugačiji od nas. Nije točno!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.