Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Za žene ima manje poslova nego za muškarce [VIDEO]

Sve analize pokazuju da za žene ima manje poslova nego za muškarce, da primaju manje plaće, da su podzastupljene u svim piramidama upravljanja, a da bi se to promijenilo potreban je svakodnevni angažman čitavoga društva, poručile su danas čelnice HNS-a Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš i Andrea Zlatar Violić.

Sve analize pokazuju da za žene ima manje poslova nego za muškarce, da primaju manje plaće, da su podzastupljene u svim piramidama upravljanja, a da bi se to promijenilo potreban je svakodnevni angažman čitavoga društva, poručile su danas čelnice HNS-a Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš i Andrea Zlatar Violić.

Bez punopravne participacije svih nema zdravog društva, rekla je predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić na konferenciji za novinare u povodu Međunarodnoga dana žena.

Podsjetila je na svoje istraživanje od prije 35 godina koje je pokazalo da žene s istim kvalifikacijama zarađuju 20 posto manje od svojih muških kolega. Po istraživanju njezine kolegice od prije par godina taj se postotak smanjio za svega pet posto i to je jako malo, naglasila je.

[infopunkt 7898 4]

U današnjem svijetu u uvjetima ekonomskih i ratnih kriza najviše stradavaju žene. Kada se zna podatak da u siromašnim ekonomijama 90 posto onoga što zarade reinvestiraju u obitelj, jasno je da obrazovanje i zapošljavanje žena, pogotovo u takvim siromašnim ekonomijama ,znači i razvoj cijelog društva, poručila je Pusić.

[infopunkt 7898 5]

Smatra da ni u hrvatskom društvu žene nemaju jednake uvjete, a mijenjanje toga zahtijeva stalan angažman.

Podsjetimo se onih koje su u davno vrijeme počele ovu borbu i svi mi i naše kćeri i sinovi imaju pred sobom tu trajnu zadaću, istaknula je Pusić čestitajući svim ženama njihov međunarodni dan.

[infopunkt 7898 6]

Ovogodišnji Dan žena obilježava se pod geslom UN-a o temeljnom pitanju ekonomskog razvoja društva, a po svim analizama svjetskih ekonomija žene primaju manje novca ili uopće nemaju posla, naglasila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ističući da je usprkos deklarativnim stavovima o ravnopravnosti takvo stanje prisutno u mnogim društvima.

Uz to, žene prihvaćaju i sve poslove u kućanstvu, brigu oko djece i starijih članova obitelji, rekla je Zlatar Violić i istaknula da i Hrvatska u mnogo čemu zaostaje, ne samo u zastupljenosti žena u politici već u svim piramidama upravljanja. U tim su piramidama žene u donjem horizontalnom dijelu. HNS je stranka koja ženama daje povjerenje, koja ih potiče da svaki dan kreću u osvajanje svog dana žena, da budu svjesne i samopouzdane i da mogu učiniti što su poželjele i da imaju pravo govoriti ono što misle, poručila je Zlatar Violić.

[infopunkt 7898 2]

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš podsjetila je da HNS od četiri ministra u Vladi ima tri ministrice. Ženama je u poslu teško, no radom i trudom mogu se postići ciljevi i zato je poruka svim mladim djevojkama i svim ženama da kada im je teško ne posustaju. Kada misle da nemogu dalje, ne smiju odustati, jer žene mogu dalje i mogu sve. Mogu voditi svoj dom, svoj posao i biti u politici, naglasila je Mrak Taritaš.

[infopunkt 7898 3]


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.