Za žene ima manje poslova nego za muškarce [VIDEO]

Za žene ima manje poslova nego za muškarce [VIDEO]

Bez punopravne participacije svih nema zdravog društva, rekla je predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić na konferenciji za novinare u povodu Međunarodnoga dana žena.

Podsjetila je na svoje istraživanje od prije 35 godina koje je pokazalo da žene s istim kvalifikacijama zarađuju 20 posto manje od svojih muških kolega. Po istraživanju njezine kolegice od prije par godina taj se postotak smanjio za svega pet posto i to je jako malo, naglasila je.

[infopunkt 7898 4]

U današnjem svijetu u uvjetima ekonomskih i ratnih kriza najviše stradavaju žene. Kada se zna podatak da u siromašnim ekonomijama 90 posto onoga što zarade reinvestiraju u obitelj, jasno je da obrazovanje i zapošljavanje žena, pogotovo u takvim siromašnim ekonomijama ,znači i razvoj cijelog društva, poručila je Pusić.

[infopunkt 7898 5]

Smatra da ni u hrvatskom društvu žene nemaju jednake uvjete, a mijenjanje toga zahtijeva stalan angažman.

Podsjetimo se onih koje su u davno vrijeme počele ovu borbu i svi mi i naše kćeri i sinovi imaju pred sobom tu trajnu zadaću, istaknula je Pusić čestitajući svim ženama njihov međunarodni dan.

[infopunkt 7898 6]

Ovogodišnji Dan žena obilježava se pod geslom UN-a o temeljnom pitanju ekonomskog razvoja društva, a po svim analizama svjetskih ekonomija žene primaju manje novca ili uopće nemaju posla, naglasila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ističući da je usprkos deklarativnim stavovima o ravnopravnosti takvo stanje prisutno u mnogim društvima.

Uz to, žene prihvaćaju i sve poslove u kućanstvu, brigu oko djece i starijih članova obitelji, rekla je Zlatar Violić i istaknula da i Hrvatska u mnogo čemu zaostaje, ne samo u zastupljenosti žena u politici već u svim piramidama upravljanja. U tim su piramidama žene u donjem horizontalnom dijelu. HNS je stranka koja ženama daje povjerenje, koja ih potiče da svaki dan kreću u osvajanje svog dana žena, da budu svjesne i samopouzdane i da mogu učiniti što su poželjele i da imaju pravo govoriti ono što misle, poručila je Zlatar Violić.

[infopunkt 7898 2]

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš podsjetila je da HNS od četiri ministra u Vladi ima tri ministrice. Ženama je u poslu teško, no radom i trudom mogu se postići ciljevi i zato je poruka svim mladim djevojkama i svim ženama da kada im je teško ne posustaju. Kada misle da nemogu dalje, ne smiju odustati, jer žene mogu dalje i mogu sve. Mogu voditi svoj dom, svoj posao i biti u politici, naglasila je Mrak Taritaš.

[infopunkt 7898 3]

Podijeli

Odgovori

Top