Zagreb više nije najtraženiji grad za najam stanova!

Background photo created by ijeab - www.freepik.com

Kada se radi o potražnji za stanovima za najam, Zagreb je na oglasniku za nekretnine Crozilla.com nakon dugo vremena svrgnut s trona.

Zagrebački su stanovi na oglasniku Crozilla.com iz mjeseca u mjesec držali najviše pozicije na ljestvici potražnje, a kupovali su se za stanovanje, ali i kao investicija za davanje u dnevni ili mjesečni najam. No, negativno ozračje uzrokovano „kombinacijom“ razornog potresa i korona virusa, utjecalo je i na potražnju za nekretninama, posebno za onima u središtu grada. Nakon dugo vremena, Zagreb je svrgnut s vrha ljestvice najtraženijih gradova za najam stanova. Pa je tako tijekom mjeseca svibnja na oglasniku Crozilla.com najveća potražnja za najmom stanova vladala u Rijeci. Nakon drugoplasiranog Zagreba, na trećem se mjestu nalazi Split, a slijede Zadar i Pula.

Zemljišta sve popularnija

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako je stranim državljanima Zagreb na prvom mjestu kada je riječ o potražnji za stanovima za prodaju, no za kućama i građevinskim zemljištima uglavnom tragaju na područjima uz more.

Najtraženiji grad za kupnju stanova, u svibnju je ipak bio Zagreb, a poseban naglasak stavljen je na novogradnju- što i nije neobično s obzirom da je nakon potresa interes za starijim nekretninama smanjen. Rijeka, Osijek, Pula, Split i Zadar gradovi su u kojima je nakon Zagreba, vladala najveća potražnja za stanovima.

Osim domaćih, za stanove u Hrvatskoj i dalje postoji i interes kupaca iz inozemstva, od kojih su u svibnju na oglasniku Crozilla.com najbrojniji bili oni iz BiH, Njemačke, Švicarske, Austrije i Slovenije. Strani su posjetitelji najveće zanimanje pokazivali za stanovima u Zagrebu, zatim Crikvenici, Opatiji, Puli i Poreču.

Kuće za prodaju u svibnju su se najviše pretraživale u Zagrebu i Osijeku, a slijede ih Rijeka, Poreč i Zadar. Potencijalni strani kupci zainteresirani za kuće koje se prodaju putem oglasnika za nekretnine Crozilla.com uglavnom su dolazili iz Njemačke, Švicarske, Austrije i Slovenije, a najveći interes pokazali su za objektima u Poreču, na Viru, u Crikvenici, Zadru, na Krku i u Vodicama.

Karantena i izolacija u četiri zida potencijalnim su kupcima uvelike utjecali na izbor nekretnina koje traže, pa su nakon popuštanja epidemioloških mjera i povratka tržišta nekretnina „u funkciju“, sve traženija postala građevinska zemljišta koja su se u svibnju na oglasniku Crozilla.com pretraživala osjetno više no mjesec ranije ili u istom mjesecu lani.
Najveća potražnja za građevinskim zemljištima tijekom svibnja je vladala na području Zagreba, Poreča, Pule, Rijeke i Kaštela. Potencijalni strani kupci interes su pokazivali uglavnom za zemljištima na moru, a najčešći izbori na oglasniku Crozilla.com uglavnom su im bili Zadar, Poreč, Kaštela, Krk i Korčula.

Podijeli

Odgovori

Top