Zanimanja koja bi uskoro mogla nestati i ona, čije vrijeme tek dolazi

Zanimanja koja bi uskoro mogla nestati i ona, čije vrijeme tek dolazi

U moskovskoj školi za menadžment ‘Skolkovo’ na temelju investicijskih planova vodećih kompanija u Rusiji izradili su atlas 100 novih zanimanja, te 30 zanimanja koja će uskoro nestati jer će ih uništiti automatizacija.

Tako zanimanja poput knjižničara, poštara i krojača u bliskoj budućnosti neće biti potrebna, a na spisku traženih profesija pojavit će se ‘gradski poljoprivrednik’ i stručnjak za bioničku protetiku.

Mnoge sada popularne profesije već za 10 godina neće biti potrebne i struktura tržišta rada će se promijeniti, upozoravaju sa škole Skolkovo, iako napominju da to koliko će određene profesije biti tražene u razdoblju nakon 2020. godine ovisi o uspješnosti tehnološkog razvoja zemlje i svijeta ‘bez svjetskih ratova, globalnih kataklizmi i namjernog kočenja tehnološkog razvoja’, prenosi Ruski vjesnik.

Lista poslova koji najbrže propadaju

U atlasu je izdvojeno 19 osnovnih područja i tehnoloških pravaca (od medicine i biotehnologije do građevinarstva i industrije igračaka i drugih proizvoda za djecu), a u istraživanju je sudjelovalo oko 2.000 stručnjaka.

Od brojnih zanimanja za kojima će se stvoriti potreba navode se kozmobiolozi, GMO – poljoprivrednici, dizajneri ‘pametnih’ prostora, stručnjaci za planiranje obitelji…

No, zanimljivija je lista zanimanja za koje ruski stručnjaci misle da bi uskoro mogli nestati. Tako do 2020. godine navode da bi mogle nestati profesije turističkih agenata, copywrightera, lektora, arhivista, krojača, mehaničara i poštara, a nakon 2020. godine prognoziraju nestanak portira, poduzetnika, rudara, novinara, menadžera logistike, javnih bilježnika, diplomiranih farmaceuta, pravnih savjetnika i prometnih inspektora.

Podijeli

Odgovori

Top