Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Započela prva kapitalna obnova zgrada u kulturi u Zagrebu: Prvi smo posjetili radove u Muzeju za umjetnost i obrt

Provjerili smo kako napreduju radovi na obnovi crkve sv. Petra u Vlaškoj ulici te Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

U ožujku obilježavamo tri godine od razornog potresa koji je oštetio brojne domove i građevine u Zagrebu. Obnova teče sporo, no struka i građani nadaju se da će novi Zakon o obnovi rasteretiti administraciju i ubrzati cijeli postupak. Nova Koordinacija posvećena je obnovi kulturne baštine. Provjerili smo kako napreduju radovi na obnovi crkve sv. Petra u Vlaškoj ulici te Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. U rubrici Notes gost Juraj Pojatina govori o svim izazovima koje nosi obnova kulturne baštine.

Temeljita obnova u jednoj od najstarijih crkvi u Zagrebu

Nakon potresa u ožujku 2020. crkva sv. Petra dobila je zelenu naljepnicu, no dodatnim pregledima utvrđena su brojna oštećenja. I dok se u ovoj crkvi i dalje održavaju svete mise, istovremeno se odvijaju i tihi radovi.

Nema primjene velikih strojeva, nabacivanja ili masovnih radova. Ni u jednom trenutku nismo pretjerali sa stvaranjem otpada, prašine ili pretjerane buke“, govori Ivan Ležaja iz tvrtke MAR koja je podizvođač radova zadužen za konstrukcijsku sanaciju i ojačanje samog objekta. Crkva je sa svojim župnim dvorom zaštićeno kulturno dobro, a stara je 350 godina što zahtijeva posvećenost u povijesnom istraživanju i pronalasku rješenja.

Ivan Ležaja

Moramo stabilizirati kupolu velikog promjera. Kako bismo postigli duktilnost, sposobnost konstrukcije da doživi veće pomake prije kolapsa, korišten je FRCM (tkaninom ojačan mort) sustav za protupotresno ojačanje zidanih konstrukcija. Ovim proizvodom tvrtke MC Hrvatska propisano je obostrano oblaganje kupole“, ističe Davor Anđić iz tvrtke Studio Arhing.

Dijalog s konzervatorima ključ je uspješne suradnje svih sudionika obnove

Gost rubrike Notes Juraj Pojatina, direktor tvrtke Studio Arhing, govori o jačanju svijesti da se očuva kulturna baština kao i tehnike koje su korištene tijekom izgradnje. Stoga je nužna suradnja s konzervatorima te otvorenost na dijalog u cilju što bržeg pronalaska rješenja za najsloženije situacije.

Prvi smo ušli u Muzej za umjetnosti i obrt te provjerili koliko će trajati njegova obnova

Priprema za prvu kapitalnu obnovu zgrada u kulturi trajala je gotovo tri godine. Muzej za umjetnost i obrt postoji više od 140 godina, a vrijedni fundus čini više od 130 000 umjetnika i minimalno 100 000 knjiga. Objekt je zatvoren za javnost, a procjenjuje se da će radovi na obnovi trajati minimalno 7 godina.

U prvoj fazi nužna je konstrukcijska sanacija, a zatim slijedi ojačavanje građevine primjenom FRCM sustava. U dvorišnom dijelu muzeja jedan dio će se u potpunosti srušiti te iznova sagraditi. „Došlo je do ozbiljnih oštećenja jer su se aneksi poput stubišta zarotirali i odvojili od glavnog krila, nisu bili adekvatno povezani za potresne jačine“, govori glavni projektant obnove Alan Braun. Posebnu priču čine i tri cigle koje je izvođačima dao ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović. „To nam je podsjetnik da radove obavljamo kvalitetno i u roku te da ih ugradimo na posebnim mjestima“, ističe poslovođa Peter Andreas Rajkovača.

Alan Braun

Koordinaciju možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTube kanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.