Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Započele su poslovanje u sasvim drugoj branši, a danas su vodeće tvrtke svijeta

Postoji 15 suvremenih kompanija koje su u samim počecima svog poslovanja djelovale u sasvim različitim industrijama nego danas.

Postoji 15 suvremenih kompanija koje su u samim počecima svog poslovanja djelovale u sasvim različitim industrijama nego danas.

Neke kompanije na tržištu posluju prilično uspješno pronalaženjem svoje tržišne niše te uskim fokusiranjem na potrebe dotičnog tržišnog segmenta, a zanemarujući ostatak tržišta.

Za većinu kompanija to je ipak teže izvediv zadatak pa se moraju prilagođavati dinamičnim tržišnim promjenama ukoliko žele opstati. Postoji 15 suvremenih kompanija koje su u samim počecima svog poslovanja djelovale u sasvim različitim industrijama nego danas, piše Business Insider, prenosi poslovni.hr.

1. Avon

David H. McConnell je 1886. osnovao ovu kompaniju koja se tada bavila prodajom knjiga ‘od vrata do vrata’. Da bi primamio ženske kupce, McConnell je za svaku kupljenu knjigu darovao parfem. Parfem je postao mnogo popularniji od samih knjiga pa je McConnell odlučio pomaknuti fokus te osnovao California Perfume Company, poznatiju kao današnji Avon.

2. Nokia

Malo je poznato da se današnji telekomunikacijski gigant, osnovan 1865. u Finskoj, u svojim počecima bavio proizvodnjom papira. Prije nego se ozbiljno počela baviti proizvodnjom telefona u kasnim šezdesetim godinama prošlog stoljeća, Nokia se, osim u proizvodnji papira, iskušala u nizu drugih područja.

3. 3M

Kad su osnivači kompanije Minnesota Mining and Manufacturing 1902. pokrenuli ovu kompaniju, ona se nije bavila prodajom post-it papirića, već su namjeravali prodavati mineral korund, važan sastojak u proizvodnji brusnih ploča.

4. Wrigley

William Wrigley svoju je kompaniju osnovao davne 1891. godine i to s ciljem da prodaje sapune i prašak za pecivo. Slično kao i osnivač Avona, Wrigley je kupcima uz kupljeni prašak za pecivo darovao žvakaće gume. No kako su kupci na kraju dolazili samo zbog žvakaćih guma, Wrigley je odlučio preusmjeriti svoje poslovanje. Ostalo je povijest.

5. DuPont

Francuski imigrant E.I. du Pont svoju je kompaniju osnovao 1802. godine s namjerom proizvodnje dinamita i drugih eksplozivnih naprava. Tek se kasnije odlučio fokusirati na proizvodnju specifičnih kemikalija.

6. Tiffany & Co.

Ova je poznata kompanija u početku nudila pribor za jelo, a tek su se kasnije odlučila fokusirati na ono po čemu su danas poznati – prodaju skupocjenog nakita.

7. Coleco

Kompanija koja se danas bavi proizvodnjom elektroničkih uređaja, u svojim je počecima nudila razne stvari proizvedene od kožnog materijala.

8. Raytheon

Kompanija je startala 1922. godine pod nazivom American Appliance Company, a bavili su se rashadnom tehnologijom. Tek su se kasnije proširili na druga područja elektronike i postali današnji Raytheon.

9. Colgate

Colgate je osnovan davne 1806. godine, no svoju su prvu pastu za zube proizveli tek 1873. godine, a dotad su se bavili proizvodnjom sapuna, svijeća i škroba.

10. Xerox

Xerox je svoje poslovanje započeo 1906. godine pod nazivom Haloid Company i nudili su fotografski papir i ostalu opremu, a svoj su prvi kopirni stroj proizveli tek 1959. godine.

11. John Deere

Čovjek koji stoji iza divovske flote zelenih traktora, svoju je karijeru počeo kao kovač. Nakon napora da proizvede plug za teško prohodna područja, Deere je došao na ideju da proizvede plug od lijevanog čelika i tako je sve krenulo.

12. Hasbro

Kompanija čiji su glavni proizvod danas igračke, u početku se bavila preradom tekstilnog otpada, potom ponudom školskog pribora, a tek su 1952. proizveli svoju prvu igračku.

13. Reading Entertainment

Ova kompanija danas djeluje u kinematografskoj industriji diljem Australije, Novog Zelanda i SAD-a, a u svojim su počecima poslovali u željezničkom biznisu.

14. Berkshire Hathaway

Kompanija iza koje danas stoji Warren Buffet u svojim se počecima bavila tekstilnom industrijom. Buffett je kontrolu nad kompanijom preuzeo 1962. godine te preusmjerio njen fokus na financijski sektor.

15. Abercrombie & Fitch

Kad je David Abercrombie u New Yorku 1892. godine pokrenuo mali dućan sa sportskom odjećom nije ni sanjao o tome da će njegova odjeća kasnije postati vrlo popularna među učenicima i studentima diljem SAD-a, ali i šire.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

I prije nego li sam čula za izraz PRONOIA oduševila sam se pristupom i tumačenjem stvarnosti kako – sve ide u našu korist.

Lifestyle

Odlazak na odmor smatra se važnom dugoročnom investicijom za uspjeh vašeg poslovanja.

Marketing i prodaja

Paviljonima Zagrebačkog velesajma ponovo će zavladati moćni strojevi najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i mnoštvo izlagača koji će poljoprivrednicima, ali i onima koji...

Ljudski resursi

Iskoristite svoje znanje i vještine te pronađite posao po vašoj mjeri

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.