Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Zaštita privatnosti: četiri od pet ispitanika pokušalo je ukloniti osobne podatke s internetskih stranica ili društvenih mreža

Najnovije istraživanje tvrtke Kaspersky pokazalo je da korisnici diljem svijeta žele poduzeti dodatne mjere kako bi zaštitili i kontrolirali svoju privatnost.

Najnovije istraživanje tvrtke Kaspersky pokazalo je da korisnici diljem svijeta žele poduzeti dodatne mjere kako bi zaštitili i kontrolirali svoju privatnost. Kako pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Defending digital privacy: taking personal protection to the next level korisnici postaju svjesniji gdje su sve na internetu njihovi osobni podaci dostupni. Tako je 82% ispitanika izjavilo da je pokušalo ukloniti osobne podatke s internetskih stranica ili društvenih mreža. Međutim, više od trećine (37%) ne zna kako to učiniti.

Rezultati istraživanja pokazuju koliko su zaštita privatnosti osobnih podataka i online interakcija važni da bismo nastavili uživati u blagodatima suvremene tehnologije. Izvještaj, koji uključuje rezultate najnovijeg istraživanja provedenog u 23 zemlje, donosi pregled trenutnih navika i ponašanja korisnika vezanih uz privatnost na internetu, kao i korake koje poduzimaju korisnici kako osobni podaci ne bi dospjeli u pogrešne ruke.

Podaci javni i bez odobrenja!

Također, korisnici su pokazali da nisu zabrinuti samo za svoje osobne podatke, već i za one svojih bližnjih. Na primjer, istraživanje je pokazalo da 24% korisnika tvrdi kako su njihovi ili osobni podaci njihovih članova obitelji postali javne bez njihova odobrenja.

Navedene okolnosti potiču korisnike na donošenje svjesnih izbora o tome kako i gdje se pohranjuju njihovi osobni podaci kako bi spriječili osobe da ih bez njihova odobrenja koriste ili imaju pristup. Značajan dio korisnika primjenjuje dodatne mjere prilikom pretraživanja interneta kako bi sakrili osobne podatke od cyber kriminalaca (43%), internetskih stranica koje posjećuju (41%) kao i drugih korisnika koji se koriste istim uređajem (37%). Također, pojedini korisnici nepovjerljivi su prema pohrani osobnih podataka na uređajima. Primjerice, petina ispitanika (21%) izjavila je da su zabrinuti za osobne podatke koje prikupljaju aplikacije na njihovim mobilnim uređajima. Ovi korisnici imaju osjećaj da gube kontrolu nad time gdje se njihovi osobni podaci pohranjuju te su svjesni rizika povezanog s dijeljenjem osobnih podataka. Stoga je razumljivo što ne žele da ih treće strane koriste bez njihova odobrenja.

Graf: Od koga korisnici čuvaju osobne podatke prilikom pretraživanja interneta?

 

„Postoji mnogo načina kako kontrolirati svoj digitalni otisak. Jedan od njih je da vodite računa s kim dijelite osobne podatke i da razumijete kako se oni mogu koristiti. Bilo što postavljeno na internet može biti dostupno širokom krugu ljudi tijekom dugog vremenskog razdoblja, osim ako ne poduzmete određene aktivnosti kako biste se zaštitili. Razumjeti kako sačuvati sigurnost osobnih podataka na internetu i učinkovito upravljati pohranjenim podacima predstavlja korak naprijed u osiguranju pozitivne prisutnosti na internetu, poboljšanju osobne reputacije i otvaranju vrata budućim prilikama,” komentirala je Marina Titova, direktorica odjela za potrošački marketing u tvrtki Kaspersky.

Zaštitite osobne podatke

Kako bi korisnici bolje zaštitili privatnost svojih podataka potrebne su im smjernice za njihovo efikasno provođenje. Imajući ovo na umu, Patrick Penninckx, voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Europe dodaje:

„Godišnje istraživanje Global Privacy Research tvrtke Kaspersky nudi korisne alate za bolje razumijevanje razine svijesti i cjelokupne percepcije koju korisnici interneta imaju kada je riječ o njihovom pravu na privatnost i zaštitu osobnih podataka. Konvencija 108+ preporučuje promicanje raširenijeg i značajnijeg korištenja procjena utjecaja na zaštitu podataka, primjenu načela privatnosti po nacrtu i proaktivan stav prema zahtjevima za sigurnost podataka.”

Kako bi osigurali zaštitu svojih osobnih informacija na internetu, tvrtka Kaspersky savjetuje korisnicima sljedeće:

  • Napravite popis svojih online računa kako biste imali potpun uvid koji servisi i internetske stranice potencijalno pohranjuju vaše osobne podatke.
  • Počnite koristiti “Privacy Checker” koji pomaže u podešavanju privatnosti vaših profila na društvenim mrežama. Trećim će stranama biti teže pronaći osjetljive osobne podatke.
  • Kako biste prepoznali potencijalno opasne ili upitne zahtjeve aplikacija i razumjeli rizike povezane s različitim vrstama uobičajenih dozvola, instalirajte Kaspersky Security Cloud. Proizvod također sadrži Do Not Track karakteristiku koja sprječava učitavanje elemenata za praćenje vaše aktivnosti na internetskim stranicama i prikupljanja informacija o vama.
  • Europski korisnici mogu pojednostaviti postupak ponovne uspostave kontrole nad osobnim podacima koji su možda objavljeni bez dozvole na internetu korištenjem usluge Undatify. Nova usluga tvrtke Kaspersky kontaktira organizacije koje možda pohranjuju osobne podatke kako bi se ta informacija mogla podijeliti s korisnikom ili čak obrisati prema propisima GDPR-a.

Za više informacija i pristup izvještaju istraživanja Defending digital privacy: taking personal protection to the next level, molimo posjetite link.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.