Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Zašto je tako malo ženskih uzora u tehnološkoj industriji?

Poznata je činjenica da djevojčice manje od dječaka studiraju STEM predmete znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Prošlog petka, 22. travnja 2022., obilježen je ‘Međunarodni dan žena u ICT-u’ – dan koji ima za cilj potaknuti više žena da studiraju i rade u području informacijske komunikacijske tehnologije (ICT). U tehnološkom sektoru dominiraju muškarci. Iako žene čine gotovo polovicu radne snage u svijetu, samo 25% poslova povezanih s tehnologijom obavljaju žene. Ovo je tužna statistika i ona koju treba promijeniti.

Zašto je manje žena u tehnologiji?

Dobar dio razloga zbog kojih manje žena radi u tehnologiji potječe od obrazovanja – i na srednjoj i na sveučilišnoj razini. Poznata je činjenica da djevojčice manje od dječaka studiraju STEM predmete znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Ali zašto? Na ove se predmete možda tradicionalno gleda kao na više ‘muške’, a djevojke ih mogu izbjegavati budući da su u njima izrazito muškarci, ili zato što ne uživaju toliko u predmetima u školi, ili jednostavno zato što ima tako malo ženskih uzora u tehnološkoj industriji.

S druge strane, žene su definitivno potrebne u industriji. Što je tehnološka tvrtka raznolikija, to će općenito imati bolje rezultate, njihovi će zaposlenici biti angažiraniji i vjerojatnije je da će zadržati svoje zaposlenike. Sve tvrtke, bez obzira na branšu, imaju koristi od raznovrsnosti – pri čemu svi zaposlenici donose različite vještine, vrijednosti i znanja u tvrtku.

Paylab, servis kojeg je dio i MojaPlaća, promatrao je broj muškaraca i žena na IT pozicijama na tri kontinenta – Aziji, Europi i Africi – i razlike su zapanjujuće. I u Aziji i u Africi samo 19% svih radnika na IT pozicijama su žene. Slična je situacija i u Europi gdje samo 18% svih IT pozicija zauzimaju žene.

Ukoliko se gleda samo pozicija programera, u Aziji su samo 19% programera žene, a u Europi je taj postotak čak i niži sa samo 11% programera žena.

U tablici su prikazane razlike u plaćama programerki i programera u odabranim zemljama. Doista je ohrabrujuće vidjeti da Švedska ima najmanji rodni jaz u plaćama od svih zemalja, s razlikom od samo 2% i to u korist programerki.

Hrvatska i Latvija bile su druge zemlje s najnižim jazom u plaćama (-6%).

*plaće su u nacionalnim valutama

Sve ostale uključene zemlje imaju između 10% i ogromnih 31% razlike između plaća iste pozicije programera za različite spolove. Ovo je šokantna statistika i treba je promijeniti. Zašto programer u Poljskoj zarađuje 31% više od svoje kolegice za potpuno istu ulogu? Programerke u Saudijskoj Arabiji i Maleziji također su diskriminirane, zarađuju 22% manje od programera.

Plaće za istu ulogu trebale bi biti potpuno iste bez obzira na spol. Ovo je, naravno, potencijalno još jedan razlog da se djevojke i žene odbiju od karijere u ICT-u; ako vide da su plaćene manje od muškaraca.

Kako se stvari mogu promijeniti za budućnost?

U osnovi, škole i obrazovne ustanove moraju poticati više djevojčica na ove predmete od mnogo mlađe dobi. Možda osnivanjem klubova specifičnih za tehnologiju u njihovoj školi – poput robotike ili računalnog programiranja ili kodiranja. Visokoškolske ustanove koje nude tehnološke tečajeve trebaju bolje širiti informacije djevojkama o tome kako i zašto bi trebale razmotriti karijeru u ovom sektoru. Tvrtke također moraju sagledati svoje procese zapošljavanja i smisliti načine za stvaranje raznolikije radne snage s više jednakosti.

Druge zemlje također moraju učiti od Švedske, Hrvatske i Latvije i razumjeti kako su potaknule više djevojaka i žena na ICT.

Statistike Paylab-a potvrdile su da žene tijekom intervjua traže niže plaće od muškaraca. Naša preporuka za sve potencijalne zaposlenike je da prije intervjua provjere plaću i traže stvarnu plaću u skladu s trenutnim tržišnim uvjetima.

Konačno, mogao bi postojati i problem sa ženama koje se vraćaju s porodiljnog dopusta u ICT sektoru. Dok je žena kod kuće, njezin muški kolega može nastaviti raditi i učiti nove tehnologije i vještine kako se razvijaju. To znači da je zaposlenik bolje pripremljen za tržište rada i može zahtijevati veću plaću. Opet, tvrtke moraju to razmotriti i osigurati da se ženama koje imaju prekide u karijeri zbog djece nude iste mogućnosti za obuku i napredovanje u karijeri.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.