Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Zašto je tako malo ženskih uzora u tehnološkoj industriji?

Poznata je činjenica da djevojčice manje od dječaka studiraju STEM predmete znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Prošlog petka, 22. travnja 2022., obilježen je ‘Međunarodni dan žena u ICT-u’ – dan koji ima za cilj potaknuti više žena da studiraju i rade u području informacijske komunikacijske tehnologije (ICT). U tehnološkom sektoru dominiraju muškarci. Iako žene čine gotovo polovicu radne snage u svijetu, samo 25% poslova povezanih s tehnologijom obavljaju žene. Ovo je tužna statistika i ona koju treba promijeniti.

Zašto je manje žena u tehnologiji?

Dobar dio razloga zbog kojih manje žena radi u tehnologiji potječe od obrazovanja – i na srednjoj i na sveučilišnoj razini. Poznata je činjenica da djevojčice manje od dječaka studiraju STEM predmete znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Ali zašto? Na ove se predmete možda tradicionalno gleda kao na više ‘muške’, a djevojke ih mogu izbjegavati budući da su u njima izrazito muškarci, ili zato što ne uživaju toliko u predmetima u školi, ili jednostavno zato što ima tako malo ženskih uzora u tehnološkoj industriji.

S druge strane, žene su definitivno potrebne u industriji. Što je tehnološka tvrtka raznolikija, to će općenito imati bolje rezultate, njihovi će zaposlenici biti angažiraniji i vjerojatnije je da će zadržati svoje zaposlenike. Sve tvrtke, bez obzira na branšu, imaju koristi od raznovrsnosti – pri čemu svi zaposlenici donose različite vještine, vrijednosti i znanja u tvrtku.

Paylab, servis kojeg je dio i MojaPlaća, promatrao je broj muškaraca i žena na IT pozicijama na tri kontinenta – Aziji, Europi i Africi – i razlike su zapanjujuće. I u Aziji i u Africi samo 19% svih radnika na IT pozicijama su žene. Slična je situacija i u Europi gdje samo 18% svih IT pozicija zauzimaju žene.

Ukoliko se gleda samo pozicija programera, u Aziji su samo 19% programera žene, a u Europi je taj postotak čak i niži sa samo 11% programera žena.

U tablici su prikazane razlike u plaćama programerki i programera u odabranim zemljama. Doista je ohrabrujuće vidjeti da Švedska ima najmanji rodni jaz u plaćama od svih zemalja, s razlikom od samo 2% i to u korist programerki.

Hrvatska i Latvija bile su druge zemlje s najnižim jazom u plaćama (-6%).

*plaće su u nacionalnim valutama

Sve ostale uključene zemlje imaju između 10% i ogromnih 31% razlike između plaća iste pozicije programera za različite spolove. Ovo je šokantna statistika i treba je promijeniti. Zašto programer u Poljskoj zarađuje 31% više od svoje kolegice za potpuno istu ulogu? Programerke u Saudijskoj Arabiji i Maleziji također su diskriminirane, zarađuju 22% manje od programera.

Plaće za istu ulogu trebale bi biti potpuno iste bez obzira na spol. Ovo je, naravno, potencijalno još jedan razlog da se djevojke i žene odbiju od karijere u ICT-u; ako vide da su plaćene manje od muškaraca.

Kako se stvari mogu promijeniti za budućnost?

U osnovi, škole i obrazovne ustanove moraju poticati više djevojčica na ove predmete od mnogo mlađe dobi. Možda osnivanjem klubova specifičnih za tehnologiju u njihovoj školi – poput robotike ili računalnog programiranja ili kodiranja. Visokoškolske ustanove koje nude tehnološke tečajeve trebaju bolje širiti informacije djevojkama o tome kako i zašto bi trebale razmotriti karijeru u ovom sektoru. Tvrtke također moraju sagledati svoje procese zapošljavanja i smisliti načine za stvaranje raznolikije radne snage s više jednakosti.

Druge zemlje također moraju učiti od Švedske, Hrvatske i Latvije i razumjeti kako su potaknule više djevojaka i žena na ICT.

Statistike Paylab-a potvrdile su da žene tijekom intervjua traže niže plaće od muškaraca. Naša preporuka za sve potencijalne zaposlenike je da prije intervjua provjere plaću i traže stvarnu plaću u skladu s trenutnim tržišnim uvjetima.

Konačno, mogao bi postojati i problem sa ženama koje se vraćaju s porodiljnog dopusta u ICT sektoru. Dok je žena kod kuće, njezin muški kolega može nastaviti raditi i učiti nove tehnologije i vještine kako se razvijaju. To znači da je zaposlenik bolje pripremljen za tržište rada i može zahtijevati veću plaću. Opet, tvrtke moraju to razmotriti i osigurati da se ženama koje imaju prekide u karijeri zbog djece nude iste mogućnosti za obuku i napredovanje u karijeri.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.