Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Upravljanje biznisom

Zašto pivo baš uz nogomet, kava na trgu i kredit za najnoviji automobil?

Kultura nas oblikuje kao pripadnike društva u kojemu živimo. Potrošačka socijalizacija tek je mali dio te opće socijalizacije. Na ponašanje potrošača utječe obitelj, društveni staleži, trenutačni čimbenici i nadasve kultura. Ako ona kaže da se kupuje popularno i prestižno – na to ćemo i trošiti!

Kultura nas oblikuje kao pripadnike društva u kojemu živimo. Potrošačka socijalizacija tek je mali dio te opće socijalizacije. Na ponašanje potrošača utječe obitelj, društveni staleži, trenutačni čimbenici i nadasve kultura. Ako ona kaže da se kupuje popularno i prestižno - na to ćemo i trošiti!

– Sve to utječe na proces odlučivanja, dakle na prepoznavanje potrebe za određenim proizvodom, traženjem informacija o njemu, vrednovanju alternativa te konačnom izboru. Tek nakon iskustva s proizvodom potrošač uči o proizvodu te hoće li ga dalje rabiti ili napustiti. Mnogo je faktora koji mogu utjecati na potrošača prije i u trenutku odluke. Katkad je to i sama kupnja, miris, glazba, trenutačno raspoloženje ili pak način plaćanja – veli mr. sc. Andrijana Mušura, stalna predavačica na Zagrebačkoj školi za menadžment.

Hrvati vole pivo uz nogomet

Kultura je skup vrijednosti koje smo stekli u društvu. Iako su zahvaljujući globalizaciji poneke granice izbrisane, osnovne su ostale. Kulturni činitelji utječu na različite reklamne kampanje u zemljama. Npr. u državi poput naše, gdje je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, promišljeno je reklamirati pivo zajedno s nogometom. U nekoj drugoj zemlji možda ne bi bilo tako.

– U kulturi učimo rituale i ponašanja od malih nogu, koja najčešće uključuju i konzumaciju proizvoda. Kultura daje svrhu i smisao našem ponašanju, a prije toga ga definira. Zašto u Hrvatskoj nema mnogo „coffee to go” poklonika? Zato što smo mi kultura u kojoj je ispijanje kave i druženje bitno i dnevna čašica kave i razgovora ritual je koji će teško zamijeniti „američke” kave – kaže Mušura.

Made in…

Osim što je bitno kako proizvod komunicira s potrošačem u određenoj kulturi, pojedinim je kupcima bitno i iz koje zemlje dolazi proizvod. Potrošači različito doživljavaju proizvode koji dolaze iz različitih zemalja unatoč tome što po svim drugim obilježjima (kvaliteti, funkcionalnosti, dizajnu i dr.) oni mogu biti istovjetni. Negativan imidž zemlje porijekla može potpuno isključiti proizvode iz neke zemlje ili regije.

– Iako izbjegavam generaliziranje, statistike govore da Hrvati kao potrošači troše iznad standarda života i stanja ekonomije u državi. Sjetimo se samo iznosa oko skijanja, kredita i slično – govori Mušura.

Iako na ponašanje potrošača utječe mnogo čimbenika poput društvenog staleža i obitelji, ako je kultura društva da se kupuje popularno i prestižno – na to će se i trošiti!

Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Online kupnja je u porastu, kao i beskontaktno plaćanje te plaćanje pametnim telefonima, a u internetskim trgovinama najčešće kupujemo odjeću, obuću i modne dodatke.

Edukacija

Rangiranje QS-a počiva na ocjenama 42.639 akademika koji ocjenjuju akademsku reputaciju sveučilišta diljem svijeta te 53.792 poslodavaca koji svoje ocjene daju na temelju kvalitete...

Edukacija

H-FARM, najvažniji inovacijski centar u Europi, dosad je uložio više od 28 milijuna Eura u 120 startupova, a u tehnološkom, state-of-the-art međunarodnom kampusu prepoznaju...

Uncategorized

Ubrzanje potrošačkih trendova i ponašanja koja su postojala i prije izbijanja COVID-19 učinilo je još jedan korak naprijed, a potaknut će kompanije koje imaju...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.