Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Zdrava prehrana u uredu

Mnogima je hrana samo dio dana koji se mora obaviti, pa moramo jesti, to se podrazumijeva, neki će reći. No hrana je puno više od fiziološke potrebe, ona utječe na naše raspoloženje, izgled i zdravlje. Još davno Hipokrat je rekao: Neka hrana bude vaš lijek i neka lijek bude vaša hrana!

Na samim počecima razvoja nutricionizma istraživana je povezanost određenih bolesti s prehranom. Tako su znanstvenici otkrili bolest skorbut koja nastaje uslijed nedostatka vitamina C u prehrani i beri beri koji nastaje zbog nedostatka vitamina B1. Kako se razvijala znanost o prehrani tako su i brojna istraživanja dokazala da nepravilna prehrana uzrokuje razvoj određenih kroničnih bolesti od kojih su u stalnom porastu krvožilne bolesti, neki tipovi tumora i dijabetes tip II. Pretilost je jedna od posljedica nepravilne prehrane, a također se povezuje s razvojem navedenih bolesti. U Hrvatskoj je 2003. godine zabilježeno 35% prekomjerno teških žena i 48% prekomjerno teških muškaraca. Od toga 15% žena je pretilo, a muškaraca 31%. Zašto je pretilost uzela toliko maha u cijelom svijetu? Smatra se da su glavni razlozi:

 • Porast konzumacije procesirane hrane, gotovih industrijskih obroka & junk food!!!
 • Smanjenje izravne konzumacije agro- proizvoda (npr. svježe voće i povrće)!
 • Premala ili nikakva tjelesna aktivnost

Dobro je poznato da pravilna prehrana osigurava unos svih tvari potrebnih za rast, razvoj te održavanje normalne funkcije tkiva i organa, zadovoljava energetske potrebe, omogućuje obavljanje fizičkog rada te osigurava duži, zdraviji i kvalitetniji život. Niti jedna namirnica pojedinačno ne sadrži sve prehrambene i zaštitne tvari potrebne organizmu, ali svaka namirnica sadrži određenu količinu pojedinih nutrijenata. Kako bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za svim nutrijentima važno je kombinirati namirnice te je stoga nužna raznovrsna i uravnotežena prehrana.

Ritam života

Jedan od velikih problema današnjice je ubrzan ritam života koji uključuje boravak na poslu veći dio dana. Čak jedan do dva veća obroka (ručak ili popularno gablec i doručak -ako ne stignemo doručkovati kod kuće) i dva međuobroka trebali bi imati na poslu kako bi naše tijelo kontinuirano dobivalo hranjive tvari potrebne za pravilno funkcioniranje. No često nije tako. Većina ljudi na poslu pojede nešto na brzinu i uglavnom odudara iz svih okvira pravilne prehrane. Dokazano je da nepravilna prehrana u uredu, što uključuje neredovite i nezdrave obroke, dovodi do razdražljivosti, nervoze, smanjene koncentracije i pada učinkovitosti, a da ne zaboravimo dugoročne posljedice po zdravlje i fizički izgled!

Kao međuobrok na poslu najbolji izbor čine čaj, jogurt, mlijeko, prirodni sokovi, voće, povrće, integralni keks, dvopek. Potrebno je izbjegavati gazirane sokove, usputne grickalice, umake i majoneze u salati i sendvičima, lisnata tijesta, fast food namirnice, čokoladice. Takve namirnice nas samo trenutno zadovolje što se tiče gladi i osobnog zadovoljstva, ali dugoročno nam samo štete, imaju visoku energetsku vrijednost, a malu prehrambenu vrijednost. Evo par primjera što nam donose najčešći usputni, ali ne tako mali grijesi prehrane u uredu:

 • Pizza- 1 kriška – 202 kcal
 • Krafna- 1kom – 191 kcal
 • Kikiriki- 1/2 šalice – 418 kcal
 • Kokice- 1 šaka – 100 kcal
 • Čips- 1 šaka – 110 kcal
 • Keks (s čokoladnom kremom)- 1 srednji – 112 kcal
 • Čokoladica- 1 kom (55g)  -280 kcal
 • Srednja porcija pomfrita – 337 kcal

Jedan od dobrih načina kako izbjeći nepravilnu prehranu tijekom radnog vremena je da kod kuće unaprijed pripremimo promišljeno gablec. Većina ureda uglavnom ima malu čajnu kuhinju gdje se takav obrok može konzumirati. Na taj način bit će manja vjerojatnost za odabirom nezdravog obroka u uredu kada uglavnom glad i umor odlučuju što ćemo pojesti.

Zapamtite tri glavna obroka dnevno i dva međuobroka neće vas debljati kao mnogi misle. Upravo suprotno, kada se jede samo jednom do dva puta dnevno u velikim količinama metabolizam se mijenja i tijelo će maksimalno iskorištavati energiju iz hrane, drugim riječima pospremat će zalihe upravo zbog straha kada će opet dobiti obrok.
[box style=”0″]

Piše: Milna Tudor Kalit 
Preneseno sa: www.manager.hr –  ZDRAVI ŽIVOT U POSLOVNOM SVIJETU
 Milna Tudor Kalit doktorirala je 2012. godine na poslijediplomskom doktorskom studiju Nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu gdje je 2005. godine i diplomirala. Od 2006. godine zaposlena je na Zavodu za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Sudjeluje u izvođenju auditornih vježbi i seminara za studente iz modula Sigurnost hrane, Mlijeko i mliječni proizvodi te Biokemija i tehnologija zrenja sireva. Urednica je i koautorica sveučilišnog udžbenika Sigurnost hrane (2014.). Kao stipendistica Cochran stipendije koju dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede SAD-a educirala se iz područja sigurnosti hrane 2007. godine na Michigan State University. Dobitnica je potpore Biotehničke zaklade Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta za postignute rezultate na području biotehničkih znanosti 2008. godine.

[/box]


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.