Zelena lista pripojila se ORaH-u [VIDEO]

Zelena lista pripojila se ORaH-u [VIDEO]

Time su članovi Zelene liste, koja je osam godina djelovala na hrvatskoj političkoj sceni, postali članovima ORaH-a. Spajanje su na današnjoj konferenciji za novinare nazdravili orahovicom, koju je nazočnima točila predsjednica ORaH-a Mirela Holy.

ORaH preuzima pravno naslijeđe Zelene liste, a Zelena lista kao stranka prestaje postojati, istaknula je Holy naglasivši kako je to dobra vijest za hrvatsku politiku jer se napokon krenulo u okrupnjavanje političkih opcija.

“Ovo je, nakon dužeg vremena, prvi primjer da se političke snage mogu ujediniti i zajedno više napraviti. Zelena ljevica ima potencijal rasta u Hrvatskoj jer je koncept održivog razvoja politički koncept budućnosti”, rekla je Holy.

[infopunkt 7614 3]

ORaH želi biti točka okupljanja svih zelenih aktera na hrvatskoj političkoj sceni, onih koji su sada u drugim zelenim strankama, ali i onih koji više nisu politički aktivni, te se nada da će se pridružiti i aktivisti sa civilne scene.

[infopunkt 7614 5]

Holy je upitana hoće li pokušati u članstvo Oraha privući bivše članove Zelene liste.

[infopunkt 7614 6]

Komentirajući nedavnu odluku zagrebačke Gradske skupštine da će se od 1. srpnja otpad morati odvajati i naplaćivati po količini, Holy je upozorila kako je to zakonska obaveza.

“To je bila obaveza iz prethodnog Zakona o otpadu, nažalost jedinice lokalne samouprave i komunalne tvrtke koje se bave gospodarenjem otpadom nisu odradili taj zadatak. U ovom trenutku nedostaju podzakonski propisi kojima se konkretno propisuje način postupanja u novim okolnostima”, rekla je Holy.

Bivša supredsjednica Zelene liste Vlasta Toth izrazila je zabrinutost zbog načina izdvajanja Čistoće iz Zagrebačkog holdinga.

“Izdvojit će posao, rad, javnu uslugu i onda, po svoj prilici, privatizirati taj business. To ne daje nadu Zagrebu i njegovim građanima da će problem otpada uskoro biti riješen”, rekla je Toth ustvrdivši kako je u privatizaciju umiješan poduzetnik Petar Pripuz koji ima 10-ak specijaliziranih tvrtki.

“To je privatno poduzeće koje mora raditi s dobiti, a svaku dobit moraju građani platiti iz svoga džepa. Zbog toga više ne stoji obećanje gradonačelnika Milana Bandića da komunalne usluge neće poskupjeti. Vrlo brzo će poskupjeti”, rekla je Toth.

[infopunkt 7614 7]

Podijeli

Odgovori

Top