Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Želite kupiti POS+ stan? Evo što znači državna subvencija od 200 eura po kvadratu

Otplata kredita banke i zajma države izvršava se u dva dijela na način da se prvo otplati kredit banke, a nakon toga zajam državne Agencije za posredovanje nekretninama. Krajnji rok otplate kredita je 31 godina, a poček otplate zajma APN-a je do 28 godina.

Otplata kredita banke i zajma države izvršava se u dva dijela na način da se prvo otplati kredit banke, a nakon toga zajam državne Agencije za posredovanje nekretninama. Krajnji rok otplate kredita je 31 godina, a poček otplate zajma APN-a je do 28 godina.

Banke su krenule u jeftiniju prodaju svojih stanova . Trenutno je na tržištu 20.000 novoizgrađenih stanova čija je cijena 2297 eura za kvadrat u Splitu, gdje je najskuplji, do 1079 eura, koliko stoji kvadrat stana u Osijeku.

Budući da te stanove nitko ne kupuje, banke i investitori su pristali za dio stanova sniziti cijenu samo kako bi upali u POS plus . Najveći broj takvih stanova je u Zagrebu i okolici te u Dugopolju kraj Splita, ali ih ima i u Vrbovcu, Oroslavju, Velikom Trgovišću, Zaprešiću, Rijeci, Samoboru, Velikoj Gorici, Osijeku, Puli, na nekim otocima.

Građevinske tvrtke već su zatrpale oglasnike ponudom 700-tinjak stanova koji ulaze u program POS plus, odnosno koštaju najviše 1400 eura po kvadratu. U slučaju Zagreba to je 257 eura jeftinije od prosječne cijene stana, koja je u ožujku iznosila 1657 eura po četvornom metru.

Limit 65 godina

Najniža cijena kreće se oko 1000 eura, a najviša oko 2300 eura. Na Jadranu je ove godine cijena kvadrata pala na prosječnih 1606 eura. Za razliku od dosadašnjih Vladinih modela, za ovaj program prodaje novih stanova koji zjape prazni može se javiti svatko: nebitno je imaju li još nekretnina, djecu ili im je mjesto prebivališta u mjestu gdje namjeravaju kupiti stan. Samo moraju biti hrvatski državljani i ne stariji od 65 godina.

Otplata kredita banke i zajma države izvršava se u dva dijela na način da se prvo otplati kredit banke, a nakon toga zajam državne Agencije za posredovanje nekretninama. Krajnji rok otplate kredita je 31 godina, a poček otplate zajma APN-a je do 28 godina. Pod počekom otplate zajma podrazumijeva se vrijeme u kojem korisnik zajma otplaćuje kredit banke.

Državna subvencija

POS plus program financira se kroz 15 posto vlastitog učešća kupca, zatim kredita banke od 75 posto vrijednosti stana i minimalno 14,29 posto vrijednosti stana zajma javnih sredstava APN-a. Ono što bi trebalo privući kupce je kamatna stopa zajma APN-a od 4 posto i kamata u razdoblju počeka u iznosu od jedan posto. Kada se uračuna kamata banke i kamata APN-a, te snižavanje cijene kvadrata, kupac bi trebao plaćati 200 eura po četvornom metru manje u odnosu na to da stan kupuje redovitim kreditom. Riječ je zapravo u uštedi na otplati kamata.

Kvadrat jefitniji 200 eura

Za stan od 59,38 kvadrata u zagrebačkom naselju Drvinje, čija je tržišna cijena kvadrata 1200 eura, iznos kredita banke je 49.394 eura, a iznos kredita APN-a 10.426 eura, što je ukupno 59.819,18 eura. Kada se ta cifra podijeli s kvadraturom stana, cijena kvadrata pada na 1007 eura, dakle gotovo 200 eura manje u odnosu na tržišnu. Takvo jeftinije kreditiranje država je uspjela sklopiti sa 13 banaka i štedionica.

U Erste banci kažu da se u ovom trenutku oko 250 stanova svojim parametrima uklapa u projekt POS plus, dakle stanovi do 1400 eura po kvadratu.

Posebna ponuda

– Od lokacija bismo izdvojili Zagreb-Voltino, Zagreb-Lanište, Zaprešić, Sisak, Pazin, Bjelovar… – tvrde u toj banci. I PBZ je dao posebnu ponudu za kreditiranje kupnje stanova u programu POS plus.

– Za novi POS plus model već zaprimamo upite klijenata, a omogućit ćemo kredite kako za kupnju stanova iz ponude naših investitora, tako i za kupnju ostalih stanova – kažu u Zagrebačkoj banci, u kojoj ističu da nemaju nekretnine u svom vlasništvu, nego u partnerstvu s klijentima, odnosno investitorima, nude povoljnije modele kupnje stanova u Zagrebu i u drugim gradovima.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Stvari oko nas imaju jedan nedostatak - brzo se akumuliraju.

Nekretnine

Iako statistika cijena ide u prilog kupnji kuće, stanovi su većini kupaca i dalje primarna opcija.

Nekretnine

Kraj ljetnog perioda za većinu studenata već tradicionalno označava razdoblje intenzivne potrage za stanovima za najam u kojima će boraviti predstojeću akademsku godinu.

Financije

Bliži se još jedna runda natječaja subvencioniranih stambenih kredita.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.