Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Žene poduzetnice sve brojnije u domaćoj ekonomiji

Iz neizvjesnosti i potrage, često uzaludne, za novim poslodavcem, nezaposlene žene odlučile su postati samozaposlene poduzetnice. A logičan korak nam je i pokretanje virtualnog poduzetničkog centra www.poduzetnica.hr te Kongresa samozaposlenih žena koji se održava 08.03. 2016. – jedna je od poruka organizatora s današnje konferencije za medije.

Posljednjih godina visoka zastupljenost žena u nezaposleničkoj populaciji rodila je jedan vrlo ohrabrujući trend – porast samozaposlenih poduzetnica. Prepoznala je to i Privredna banka Zagreb, u čije ime se poduzetnicama obratio Zoran Kureljušić, izvršni direktor sektora za marketing malih poduzetnika Privredne banke Zagreb.

„Otprilike 24 % naših klijentica u malom ili srednjem poduzetništvu su žene vlasnice ili upravljači, i to nas inspirira da još nešto više pokušamo napraviti. Žene traže sve više proizvoda, proaktivne su i pokušavaju doprijeti do povoljnijih sredstava“ – kazao je Zoran Kureljušić.

Za pohvalu je što je PBZ prepoznala snagu i potrebe žena. Uvidjeli su kako se žene odlučuju na korak poduzetništva, ali se i dalje javlja onaj osnovni problem; kome ostaviti dijete te tko će podržavati tu ženu, čak i ako ima financije. Upravo iz tog razloga će u PBZ-u biti stvoreni proizvodi prilagođeni ženskim potrebama na tržištu.

Za hrvatske samozaposlene poduzetnice kažu da 80 posto svojih aktivnosti pružaju u uslužnom sektoru, a danas je to dokazala i Janja Pavetić, vlasnica i osnivačica tvrtke Magis Tim.

Tko će najbolje razumjeti poduzetnice od kolega poduzetnika, pa je sponzor virtualnog Ženskog poduzetničkog centra i Kongresa najstarija stomatološka ordinacija u Hrvatskoj – dr. Balenović, u čije ime je  nazočila na konferenciji dr. dent. Medicine Kristina Horvat, a zaljučak je bio da je pozitivna stvar što se žene sve više odlučuju na ovaj poziv, iako je stomatologija bila muška branša. Upravo radno okruženje koje potiče edukaciju i žeju za napredak ključ je uspjeha u njihovoj ordinaciji.

Gospođa Tamara Didak, ravnateljica Plavog ureda – Poduzetnički centar Zagreb pojasnila je poduzetnicama kako ovdje mogu jednom mjestu dobiti individualno savjetovanje, edukaciju, druženje i povezivanja s kolegama iz sličnih skupina uz razmjenu mišljenja i dobre prakse…

“Kad smo pokretali Plavi ured, mene je oduševila jedna osobina poduzetnica, a to su emocije. Iako često kažu kako to nije dobro, žene to znaju okrenuti u svoju korist. Žene se možda teže  odlučuju na pokretanje posla, ali jednom kad to naprave, upornije su I otpornije na neke tržišne situacije. Podrška  ne samo obitelji I financija, već svih nas, jako je bitna” – zaključila je.

U hrvatskoj je metropoli danas registrirana trećina svih poduzetničkih aktivnosti u Lijepoj našoj, a čak 40 posto svih zaposlenih osoba u glavnom gradu radi upravo u sektoru malog i srednjeg poduzetništva te ostvaruju  više od polovice ukupnih prihoda u Republici Hrvatskoj.

Ivan Trcak – vlasnik i direktor tvrtke Orbitus Mreža d.o.o. sudionicima je danas govorio je o poslovanju u kriznim situacijama. Svi se susrećemo s problemima u poslovanju, a njegova tvrtka nudi podršku na nekoliko segmenata, među ostalim i uvid u registar s preko 150 tisuća kontakata, te najvrijedniji proizvod, kako ga je nazvao, registar otraživanja i obveza. Informacije i mogućnost dobivanja informacija je bitan segment, a to je ono što se poduzetnicama u Orbitus Mreži nudi.

Samozaposlene poduzetnice u Hrvatskoj ostvaruju zavidan udio u BDP-u, no malo se institucija i stručnih radova bavi njihovim potrebama, problemima, izazovima i perspektivama, najviše zbog činjenice da su samozaposlene poduzetnice novi ekonomski fenomen u našem društvu, te su poprilično nepoznata kategorija za istraživanje, promicanje i potporu.

Na promjeni takvog stanja aktivno djeluje prvi virtualni Ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr, pri čemu naši projekti i kongresi ciljaju promijeniti situaciju prema boljem što svaka samozaposlena poduzetnica u Hrvatskoj zaslužuje.

U tom pravcu, osim otvaranja www.poduzetnica.hr virtualnog Ženskog poduzetničkog centra, organizirati ćemo prvi Kongres samozaposlenih žena poduzetnica u  cilju osigurati razmjenu iskustava, stvaranje poslovnih kontakata, povezivanje i unapređenje poslovne mreže poduzetnica kako bi im pristup i opstanak na tržištu bio što kvalitetniji, a put do uspjeha što izvjesniji.

Virtualni Ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr dat će sve od sebe da se ta zanemarenost promijeni, a samozaposlene poduzetnice dobiju pažnju i poziciju kakvu zaslužju u hrvatskom društvu.


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.