Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Žene – savršeno sposobne za uspjeh u poduzetništvu

Aktivnosti EBRD BAS programa usmjerene su na promicanje ravnopravnosti spolova kao važnog dijela procesa tranzicije. Osnovni fokus u zemljama u kojima djeluje je podrška poduzetnicama u segmentu malog i srednjeg poduzetništva kako bi ostvarile svoj potencijal te pridonijele gospodarskom razvoju.

Aktivnosti EBRD BAS programa usmjerene su na promicanje ravnopravnosti spolova kao važnog dijela procesa tranzicije. Osnovni fokus u zemljama u kojima djeluje je podrška poduzetnicama u segmentu malog i srednjeg poduzetništva kako bi ostvarile svoj potencijal te pridonijele gospodarskom razvoju.

Konferencija projekta “Women in Business” Business Advisory Services programa Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj održana je danas u Muzeju suvremene umjetnosti. Na konferenciji su predstavljeni rezultati programa i aktivnosti planirane za predstojeće razdoblje, sudionice programa prezentirale su najuspješnije projekte, dodijeljene su i nagrade za najbolji projekt, najbolji učinak prezentacije te za postignuće u mentorskoj praksi. Zasigurno jedan od najvažnijih gospodarskih skupova u Hrvatskoj otvorio je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta.

Aktivnosti EBRD BAS programa usmjerene su na promicanje ravnopravnosti spolova kao važnog dijela procesa tranzicije. Osnovni fokus u zemljama u kojima djeluje je podrška poduzetnicama u segmentu malog i srednjeg poduzetništva kako bi ostvarile svoj potencijal te pridonijele gospodarskom razvoju.

Women in Business program financiran je od strane Luksemburga, Tajvanskog EBRD fonda za suradnju i EBRD-evog posebnog dioničarskog fonda te kao takav pruža sveobuhvatnu podršku. “Ovaj program je uistinu polučio izvrsne rezultate”, izjavila je Charlote Ruhe, direktorica EBRD-evog tima podrške za mala poduzeća. “Na primjer, jedna od naših učesnica započela je s ničim izuzev poslovne ideje, koja je, zahvaljujući edukaciji i drugoj podršci s vremenom pretvorena u posao. To svjedoči u prilog činjenici da su žene savršeno sposobne za uspjeh u poduzetništvu, kada im se omoguće pravi alati”, dodaje.

“EBRD prepoznaje kako je ravnopravnost spolova važan dio procesa tranzicije“ izjavila je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj. “Promoviranje ženskog poduzetništva ključan je čimbenik naših napora za unaprjeđenje tranzicije. Komplementarnost vještina postala je veoma značajna, posebice u razdoblju gospodarske krize“, naglašava.

Popis sudionika uključivao je predstavnike lokalnih medija, EBRD-a, Ministarstva poduzetništva i obrta,  Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, PBZ banke, HAMAG-a, Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe-SEECEL, projekta Women in Adria, diplomatskih predstavništva te drugih relevantnih lokalnih kompanija i konzultanata.

U sklopu Women in Business programa EBRD je pružio financijsku potporu 49 tvrtki u Hrvatskoj. Također, više od 130 žena poduzetnica sudjelovalo je na edukacijama od osnovnih poslovnih vještina do sofisticiranih marketinških alata, a 12 ih je sudjelovalo u Cherie Blair Foundation mentorskom programu, koji im je omogućio kontakt s iskusnim poduzetnicima diljem svijeta, koji su sposobni i voljni dijeliti svoj know-how i podržati polaznice programa u ranoj fazi njihovog poslovanja.

Nadalje:
•    više od 50% naših ukupnog broja klijenata od početka BAS Programa povećalo je prihode u sljedećoj godini poslovanja, s prosječnim povećanjem od 49%,
•    63% ukupnih projekata odnosi se na poduzeća kojima je sjedište izvan Zagreba, a veliki broj njih je i u ruralnim područjima,
•    38% učesnica programa u sljedećoj godini godini poslovanja zaposlilo je barem jednu novu osobu.

Nagrada za najbolji projekt uručuje se na temelju kvalitativnih i kvantitativnih pokazatelja rezultata sudjelovanja u projektu. Pažnja se također pridaje i dobroj suradnji s konzultantima koja uvelike doprinosi korisnicama  programa. Ove godine ta nagrada dodijeljena je tvrtki Lela design.

Lela design je studio za cvjetni dizajn osnovan 1999. godine kada je Mirela Mikšić, kiparica po struci, otvorila mali cvjetni studio u Zagrebu. Od samih početaka Lela studio za cvjetni dizajn specijalizirao se je za cvjetne dekoracije i vjenčanja. Uskoro je posao počeo rasti te su usluge proširene na dekoraciju različitih posebnih događanja. U okviru EBRD-evog Women in Business programa lokalni konzultant surađivao je s Lela designom u uvođenju web shopa kao novog prodajnog kanala, koji Lela design od tada redovito koristi. Dobra prisutnost na webu značajno je utjecala na broj klijenata, posebice onih izvan Zagreba. Na početku projekta, Lela design sklapao je povremene poslove izvan Zagreba, manje od 5% ukupnog prihoda, dok taj postotak danas iznosi 30%. Nakon provedbe projekta, ukupan prihod je porastao za 45%.

Nagrada za najbolji učinak edukacije daje se poduzetnicama polaznicama edukacije Start Your Busines koje su uspješno započele vlastiti posao. Nagrada je dodijeljena Ani Simon, polaznici startup edukacije 2012. godine, koja je svoje novostečeno znanje uložila u tvrtku koja nudi igralište, zabavnu zonu i mjesto za proslavu dječjih rođendana. Kada je Ana Simon uslijed krize izgubila radno mjesto stvorila je ideju za vlastiti posao temeljenu na njenom primarnom obrazovanju. Startup edukacija ju je motivirala da osnuje vlastitu tvrtku i ishodi zajam od HBOR-a za obnovu i opremu prostora.

Tvrtka Simva sada ima jednu stalno zaposlenu osobu – Anu Simon – i četvero honorarno zaposlenih. Glavni posao tvrtke čine dnevno igralište za djecu i specijalizirane zabave (rođendani, Božić itd.). Ubuduće, Ana Simon planira uvesti bezgranične napitke za djecu i program dječje obuće kao dodanu vrijednost svojoj primarnoj djelatnosti. Zahvaljujući početnoj marketinškoj kampanji sufinanciranoj od strane EBRD BAS programa Simva je sada vrlo prepoznat brend u Čakovcu i gotovo da nema konkurencije.

Nagrada za najuspješniji plan mentoriranja dodjeljuje se polaznicama  Cherie Blair mentorske prakse koje su uspješno primijenile znanje i vještine stečene tijekom programa i pokrenule vlastiti posao. Priznanje za postignuće u mentorskoj praksi dodijeljeno je Diani Šare, vlasnici i direktorici S.T.E.P. savjetovanja, konzalting tvrtke. Diana Šare je kroz podršku putem sudjelovanja u Cherie Blair mentorskoj praksi započela vlastiti posao.

Diana Šare izjavljuje kako joj je iskustvo mentoriranja bilo korisno jer joj je pružilo korisne informacije koje je primijenila za pokretanje vlastitog posla. Također, praksa joj je omogućila stvaranje važnih poslovnih kontakata i uvid u rješavanje sličnih situacija i problema s kakvima se sama susreće. Kaže kako ju je cjelokupno iskustvo spoznaje jakih i hrabrih žena diljem svijeta, koje su radom promijenile i poboljšale svoj život, obogatilo i kao osobu.

EBRD podržava mala i srednja poduzeća i izravnim i neizravnim financiranjem te pružajući know-how za porast njihovog poslovanja. Kako je vrlo važan fokus upravo na ženskom poduzetništvu, u tijeku su pregovori s donatorima kako bi se program poticanja ženskog poduzetništva nastavio, ali i proširio kombinacijom tehničkih vještina i kreditnog financiranja.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.