Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Znanost, gospodarstvo i EU fondovi

FSB

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u sklopu Dana Fakulteta u utorak 26.5.2015. organizira tematski dan pod nazivom “Znanost, gospodarstvo i EU fondovi” usmjeren prema gospodarskim subjektima sa ciljem popularizacije aktivne suradnje.

Tematski dan odgovara na pitanje kako kroz suradnju sa znanstvenim institucijama i kroz EU fondove povećati vlastitu konkurentnost i ostvariti rast.

Događaj je organiziran unutar dvije tematske cjeline kako slijedi:

Programi financiranja suradnje gospodarstva i znanstvenih ustanova i institucija (10:00 –14:30)

Unutar ove tematske cjeline, prezentirat će se aktualni natječaji Ministarstva Gospodarstva, Ministarstva Znanosti i agencije HAMAG-BICRO. Iz prve ruke ćete čuti iskustva tvrtki sa kojima je ostvarena suradnja, te rezultate koji su postignuti kroz strukturne projekte usmjerene na jačanje kapaciteta za istraživanje i razvoj.

Od predavača istaknuli bismo ključne osobe iz Ministarstva gospodarstva za programiranje EU natječaja namijenjenih gospodarstvu: Mariju Rajaković, načelnicu sektora za programe i projekte Europske unije, te Gorana Basarca, voditelja službe za strateško planiranje i izradu operativnih programa. Nadalje, tu je i izvršna koordinatorica službe za klastere konkurentnosti pri Agenciji za investicije i konkurentnost Ivana Mezak, koja će zajedno sa predstavnicima klastera konkurentnosti Informacijsko-komunikacijske tehnologije i obrambene industrije pobliže objasniti svrhu i rad nacionalnih klastera konkurentnosti u ukupnoj shemi jačanja konkurentnosti gospodarstva kroz istraživanje i razvoj.

Cilj ove tematske cjeline je predstaviti aktualne natječaje, uspješne modele suradnje i ukupna dostupna sredstva, te jasno pokazati koje ih prilike čekaju i koje koristi tvrtke imaju od suradnje sa znanstvenim institucijama.

Patenti na softver (Izumi kod kojih su implementirana računala) – radionica o intelektualnom vlasništvu kroz primjere iz prakse (14:30 – 16:30)

Ova tematska cjelina obrađuje problematiku zaštite programskog koda, odnosno softvera koju vodi europski patentni zastupnik Željko Bihar (Admoveo d.o.o.). Kroz dvosatni program sudionici će upoznati načine pretraživanja patentnih baza, modele zaštite softvera i intelektualnog vlasništva, te će kroz primjere iz prakse saznati što se sve može zaštititi i na koji način se štite novi ili inovativni proizvodi. Također, doznat će kakva je praksa zastupljena kod komercijalizacije intelektualnog vlasništva; koje ideje se isplati štititi, a koje ne. Osim odgovora na ova pitanja, moći ćete postaviti i vlastita s obzirom da je dobar dio radionice ostavljen za otvorenu diskusiju i pitanja iz publike.

Detaljan raspored događanja možete preuzeti na idućem linku https://www.fesb.hr/novosti/417/Dani-FESB-a-2015-Tematski-dan-Znanost-gospodarstvo-i-EU-fondovi.

 

Pročitajte još:

Ekonomija

Omiška obilaznica obuhvaća dionicu Dugi Rat – Omiš istok, a na njoj će se nalaziti 7 vijadukata, 4 tunela i most Cetina.

Novosti

L'Oréal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija raspisali su natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“, 17....

Ekonomija

Ovo je drugo odredište KLM-a u Hrvatskoj prema kojem će zrakoplovna kompanija KLM prometovati i u zimskom redu letenja.

Edukacija

Kao i prethodnih godina, u sklopu konferencije održat će se niz praktičnih radionica iz područja znanstvene komunikacije.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.