Zoran Marić: Uvjeti natječaja naknadno su mijenjani, pitajte savjetnika ministra

Zoran Marić: Uvjeti natječaja naknadno su mijenjani, pitajte savjetnika ministra

“Gospođa Mevorah očito ne poznaje Zakon o pravu na pristup informacijama kada izjavljuje da se ne mogu dobiti informacije o ocjeni drugih prijavljenih projekata na natječaju Poduzetništvo u kulturi Ministarstva obrta i poduzetništva. Zakon izričito nalaže obvezu tijelima javne vlasti da omoguće pristup informacija kojima raspolažu ili koje nadziru”.

Tako je reagirao Zoran Marić na tekst objavljen na portalu Profitiraj.hr pod nazivom Ministarstvo poduzetništva: Nezadovoljni rezultatom natječaja dođite na provjeru.

Osnivač In Music Festivala skreće i pozornost na lošu komunikaciju i nedosljednost unutar ministarstva. I dok je Ljiljana Mevorah za profitiraj.hr/beta nedvojbeno potvrdila da nije bilo naknadanog mijenjanja uvjeta natječaja, Marić podsjeća i tvrdi kako je Zoran Daskalović, savjetnik ministra za odnose s javnošću, odmah po objavi rezultata natječaja izjavio kako je istoga bilo.

“Poslovnikom o radu Povjerenstva koje je ocjenjivalo podnijete zahtjeve i odobravalo potpore njegovi su članovi imali mogućnost uvođenja dodatnih kriterija kad je to bilo potrebno radi donošenja odluke o približno jednakovrijednim zahtjevima. Mogućnost žalbe na odluke Povjerenstva o dodjeli prava na potpore ne postoji”.

“Dakle članovi povjerenstva su naknadno mijenjali kriterije natječaja te je netočna izjava Ljiljane Mevorah da kriteriji nisu mijenjani naknadno. Očito je na djelu sustavno izbjegavanje transparentnosti i prezentiranja javnosti podataka koliko je tko dobio bodova po kriterijima koji su raspisani u pozivu. S obzirom da se radi o javnom novcu (4 milijuna) skandal je utoliko veći, jer netrasprentno trošenje javnog novca otvara prostor klijentelizmu i pogodovanju pa je zbog toga svim demokratskim društvima nedopustivo, poručio je Zoran Marić”.

Podsjetimo, Ministarstvo poduzetništva i obrta je u suradnji s Ministarstvom kulture u sklopu Poduzetničkog impulsa provelo program potpore poduzetnicima i obrtnicima te kulturnjacima. Podijeljena su četiri milijuna kuna proračunskog novca na 90 najboljih projekata, no, prema tvrdnjama Zorana Marića, vrlo je upitna transparentnost raspodjele novca i pogodovanje na natječaju.

Podijeli

Odgovori

Top