Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

ZSE: Crobex dostiže najnižu razina u 2,5 godina

Gospodarske procjene za iduću godinu nisu ohrabrujuće, a ulagači s oprezom čekaju i prve fiskalne smjernice buduće vlade. Od početka godine Crobex je na gubitku 16,9, a Crobex10 14,7 posto.

Gospodarske procjene za iduću godinu nisu ohrabrujuće, a ulagači s oprezom čekaju i prve fiskalne smjernice buduće vlade. Od početka godine Crobex je na gubitku 16,9, a Crobex10 14,7 posto.

Na Zagrebačkoj burzi se i prošloga tjedna trgovalo letargično, a Crobex indeksu ponovno je zaprijetio pad na najniže razine u dvije i pol godine, jer gospodarske procjene za iduću godinu nisu ohrabrujuće, a ulagači s oprezom čekaju i prve fiskalne smjernice buduće vlade.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 1,86 posto, na 1.754 boda, a tijekom tjedna skliznuo je i na 1.736 boda, nedaleko najnižih razina od srpnja 2009. godine, koje je nakratko dotaknuo i potkraj studenoga.

Crobex10 potonuo je prošloga tjedna 1,54 posto, na 984 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je skromnih 60,5 milijuna kuna, što je oko 18 milijuna više nego tjedan dana ranije, no i dalje vrlo mršavo.

“Pomalo razočaravajuće, no tržište je i prošloga tjedna ostalo u uobičajenom stagnantno-negativnom raspoloženju. No, to i ne čudi, jer gospodarske procjene za iduću godinu nisu ohrabrujuće, a investitori s oprezom iščekuju prve fiskalne projekcije vlade”, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Svjetska banka: Pad BDP-a za 1 posto i nastavak zaduživanja države

Prema novoj prognozi Svjetske banke, Hrvatsku iduće godine očekuje pad BDP-a za 1 posto i nastavak zaduživanja države. U takvim uvjetima bit će vrlo teško smanjiti fiskalni deficit, zbog čega će država nastaviti povećavati javni dug do granice od 60 posto BDP-a, upozorila je Sanja Madžarević Šujster, viša ekonomistica u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj.

Analitičari Grupe UniCredit u najnovijim kvartalnim makroekonomskim prognozama protekloga su tjedna korigirali svoju prognozu gospodarskog rasta u ovoj godini s 0,2 na 0 posto, a u 2012. godini očekuju pad gospodarske aktivnosti od 0,5 posto.

Na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna najveći promet ostvaren dionicom HT-a, 9,4 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,83 posto, na 242 kune.

Dionicom Ericssona Nikole Tesle ostvareno je 6,9 milijuna kuna, a cijena joj je skliznula 2,67 posto, na 1.095 kuna.

Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Adris grupe, sa 4,8 milijuna kuna prometa i padom cijene od 1,27 posto, na 214 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po gubitku se izdvaja dionica Luke Rijeka, kojoj je cijena potonula 7,56 posto, na 109,98 kuna.

Među rijetkim dobitnicama, pak, izdvajaju se dionice Valamar Adria Holdinga, koje su poskupjele 1,41 posto, i AD Plastika, s rastom cijene za 1,60 posto.

Domaće tržište moglo bi oživjeti tek od ponedjeljka, kada će ponovno biti uspostavljena trgovina dionicom Ine.

Naime, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) ukinula je privremenu obustavu trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, pa će se Ininom dionicom, nakon sedam i pol mjeseci obustave, na burzi ponovno početi trgovati 19. prosinca.

„Pomalo neočekivana, no dobra je to vijest za domaće tržište. Od idućega tjedna to bi moglo inspirirati investitore i potaknuti življu trgovinu. U proteklih 7,5 mjeseci bilo je puno ‘torbarenja’ tom dionicom putem oglasa, pa je i zbog toga dobro što se omogućila trgovina njome na burzi, a ne mimo nje. A smjer u kojem će krenuti cijena te dionice nakon toliko mjeseci teško je procjenjivati, no valja istaknuti da Ina ostvaruje znatnu dobit“, kaže Rinkovec.

Oživljavanje trgovanja Rinkovec očekuje i zbog toga što se približava kraj godine.

“Krajem godine obično se življe trguje, jer se prilagođavaju investicijski portfelji. Nadamo da ove godine neće izostati uobičajeni uzlet cijena dionica, koji bi barem donekle ublažio gubitke Crobexa od početka godine”, zaključuje Rinkovec.

Od početka godine Crobex je na gubitku 16,9, a Crobex10 14,7 posto.

HINA


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.