Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

ZSE između pesimizma i euforije – još jedan tjedan u pozitivi

I ovaj je tjedan na našu burzu utjecala paleta raznih ekonomskih te političkih vijesti iz svijeta koje su uzrokovale izmjenu euforije i pesimizma, kako na našem, tako i na stranim tržištima kapitala. Kad podvučemo crtu ispod ovotjednog trgovanja, dobit ćemo prilično ugodan i motivirajući porast Crobexa za 5,8 posto, na 1533 boda.

I ovaj je tjedan na našu burzu utjecala paleta raznih ekonomskih te političkih vijesti iz svijeta koje su uzrokovale izmjenu euforije i pesimizma, kako na našem, tako i na stranim tržištima kapitala. Kad podvučemo crtu ispod ovotjednog trgovanja, dobit ćemo prilično ugodan i motivirajući porast Crobexa za 5,8 posto, na 1533 boda.

Ipak, pogled na ukupnu vrijednost ostvarenih transakcija od 133 milijuna kn upućuje da su ulagači i dalje vrlo nesigurni te oprezni u smislu vraćanja vlastita kapitala na burzu, što je ključna stavka za pokretanje plime likvidnosti i ubrzanje oporavka.

Značajan je broj kompanija objavio financijska izvješća za 2008. godinu i većina je prikazanih rezultata bila u skladu s tržišnim očekivanjima – osim pojedinih izuzetaka.

Dobar tjedan na burzi

IGH je u prošloj godini ostvario rast prihoda za 23 posto, pri čemu je čista dobit dosegnula 72 milijuna kn, što je za 11 posto više nego godinu prije. Ukupni su prihodi dosegnuli 782 milijuna kn zahvaljujući znatnom povećanju poslovanja u zemlji, ali i rastu prihoda iz inozemstva po stopi većoj od 200 posto. Dionica je toga građevinara i ovaj put zabilježila cjenovni uzlet pa je na 23 milijuna kn prometa skočila za 8,7 posto i postigla 3211 kn.

Ostatak je građevinskog sektora također imao prilično likvidne perfomanse. U poslovnom je izvješću Atlantske plovidbe evidentiran rast prihoda od 34 posto, na 1,79 milijuna kn, te neto-dobiti za 178 posto.

Brodari nisu ni ovaj tjedan bili posebno aktivni na burzi. Interes je investitora opao, a najlikvidniji je predstavnik ATPL izgubio 0,61 posto na cijeni.

Prvo je mjesto na ljestvici dionica poredanih po kriteriju ukupno ostvarenog prometa pripalo HT-u, koji se pritom oporavio za 8,7 posto i došao do 225 kn. Gubitničku je poziciju zauzeo Slavonski zatvoreni investicijski fond, koji je na 2,6 milijuna kn prometa izgubio 11,82 posto.

Globalno tržište

Što se tiče događaja na svjetskim burzama, tjedan je počeo pesimizmom ponajviše zbog loših vijesti iz američke automobilske industrije, nakon čega je nastupila objava makroekonomskih pokazatelja koji su imali utjecaj i na međuvalutne odnose i na kretanje cijena dionica. Nekolicina je tih pokazatelja dala naslutiti da bi se ubrzo mogao približiti kraj recesije, što je izazvalo velik optimizam među ulagačima te rezultiralo porastom indeksa. Mnogo se nade polagalo i na održavanje summita predstavnika zemalja G-20. Za to su vrijeme skočile dionice diljem svijeta, a posljedica je sastanka dogovor da će se preko MMF-a i drugih financijskih institucija izdvojiti 1000 mlrd dolara za prevladavanje financijske krize.

Pozitivnom je ozračju pridonijelo i rezanje ECB-ove kamatne stope za četvrt postotnih poena, na 1,25 posto. U SAD-u se indeks povjerenja potrošača podignuo s povijesno najniže razine u veljači, porasle su tvorničke narudžbe u ožujku te prodaja kuća, a pad je industrijske aktivnosti bio manji od očekivanog, što je ukupno potaknulo nadu da recesijski pritisci popuštaju.

Usprkos oporavku pojedinih pokazatelja, stanje je u gospodarstvu i dalje zabrinjavajuće. Deflacija jača u Europi, masovna se otpuštanja radnika iz najrentabilnijih kompanija nastavljaju, Kina se još suočava s padom proizvodnje, i sve bi te loše vijesti u budućnosti mogle izazvati snažan otpor na cijenama dionica. (Diana Knezović brokerica je i investicijska savjetnica u Ilirika vrijednosnim papirima)


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.