Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

„S jučerašnjim danom, Vladin program gospodarskog oporavka je kapitulirao“

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor na današnjoj je konferenciji za novinare izrazio razočarenje prijedlogom rebalansa državnog proračuna. Čelnik HSLS-a kaže kako je postalo jasno da premijerka Jadranka Kosor u Vladi više ne donosi strateške odluke i ne vodi Vladu, već Vladu u strateškim odlukama kontroliraju dvije stranke – HDZ i HSS. Predloženi je proračun, kako je rekao, rezultat uskih parcijalnih interesa dviju stranka i kao takav je najgore moguće rješenje za Hrvatsku, njezine građane, te buduće generacije i buduće Vlade.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor na današnjoj je konferenciji za novinare izrazio razočarenje prijedlogom rebalansa državnog proračuna. Čelnik HSLS-a kaže kako je postalo jasno da premijerka Jadranka Kosor u Vladi više ne donosi strateške odluke i ne vodi Vladu, već Vladu u strateškim odlukama kontroliraju dvije stranke - HDZ i HSS. Predloženi je proračun, kako je rekao, rezultat uskih parcijalnih interesa dviju stranka i kao takav je najgore moguće rješenje za Hrvatsku, njezine građane, te buduće generacije i buduće Vlade.

– S jučerašnjim danom program gospodarskog oporavka Hrvatske je kapitulirao, – poručio je Kosor, dodajući kako bi ga „bilo sram da je prekjučer bio na toj koordinaciji, jer ne bi izišao na glavna, nego na sporedna vrata.“

Po njegovu mišljenju, trebalo je hrabro zahvatiti socijalne naknade i to po imovinskom, a ne po dohodovnom cenzusu. Desetine tisuća ljudi, po njegovim tvrdnjama, imaju vrijedne nekretnine, a primaju socijalne naknade.

„Trebalo je zahvatiti područje subvencija i poticaja“

Također je, kako je rekao, trebalo zahvatiti i u područje subvencija i poticaja.

– U tom smislu otvaram pitanje HŽ-a, jer takav način subvencioniranja je nepotreban i neodrživ za proračun, – rekao je Kosor.

Umjesto da se išlo na smanjenje poticaja u poljoprivredi, po njegovim riječima, išlo se na daljnje povećanje za 600 milijuna kuna, što je pogodovanje koalicijskom partneru HSS-u za buduću izbornu koaliciju.

Treba odustati od Pelješkog mosta i Podravskog ipsilona

Po njegovom mišljenju rezovi su trebali biti i u broju zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, a trebalo se ići i na smanjenje stavke kapitalnih rashoda, odnosno kapitalnih investicija, kao što je priprema izgradnje Pelješkog mosta i Podravskog ipsilona koje, tvrdi Kosor, u ovom trenutku ne treba raditi.

Da bi se došlo do povećanja prihodovne strane potrebno je poticati proizvodne djelatnosti i direktne investicije u Hrvatsku, a do toga neće doći ukoliko ne dođe do smanjenja poreza i doprinosa, rekao je Kosor.

Po mišljenju predsjednika HSLS-ovog Odbora za gospodarstvo Josipa Budimira spremnost na odricanja postojala je i kod socijalnih partnera i kod raznih društvenih skupina, no kako je kazao, očito da je najmanje spremnosti za odricanja i povlačenje nepopularnih mjera bilo kod Vlade.

Napisao

Pročitajte još:

EU fondovi

EU treba proračun prilagođen ciljevima i u kojem se svaki euro troši u korist građana.

Financije

Po svemu sudeći Vlada priprema novi paket pomoći najugroženijim građanima Hrvatske. Nakon što je potez otpisa duga građanima naišao na društveno odobravanje, ministar financija...

Novosti

Darinko Kosor primio je predstavnike sindikata na razgovor o Kolektivnom ugovoru za predškolski odgoj, obrazovanje i kulturu.

Novosti

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, koji obilježavamo danas, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor uputio je čestitku svim Građankama i građanima Grada...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.