Porezne olakšice na kamate za stambene kredite?

Porezne olakšice na kamate za stambene kredite?

Po svemu sudeći Vlada priprema novi paket pomoći najugroženijim građanima Hrvatske. Nakon što je potez otpisa duga građanima naišao na društveno odobravanje, ministar financija Boris Lalovac traži način kako bi uveo porezne olakšice na kamate za stambene kredite za dio najvećih dužnika , doznaje RTL Televizija.

Tako se razmatra mogućnost da se kamate na stambene kredite na kraju godine priznaju kao porezna olakšica i to samo onima koji imaju jednu nekretninu i nemaju drugo bogatstvo. Stručnjaci ipak upozoravaju da sve nije tako jednostavno.

“Svaka porezna olakšica kreira na drugoj strani trošak zbog toga jer neki prihodi koji nisu bili planirani se neće dogoditi. I taj manjak u proračunu će doprinijeti rastu deficita i on će se morati financirati povećanjem poreza za druge porezne obveznike”, kaže Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika Lipa.

Naravno, ministar Lalovac drži da će rasterećenjem građana gospodarstvo “prodisati” a time i proračun. S time se djelomično slažu i stručnjaci.

“Ako se to provede, ako si država može dozvoliti manji prihod u proračun od tih olakšica koje će dati građanima, to će bit dobra mjera jer će građani imati više novaca pa će se naravno time povećati potrošnja”, kaže Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Dosadašnjim otpisom dugova obuhvaćeno je oko 10.500 građana koji su za to dobili i potvrdu, a Vlada je napravila registar u kojem se nalazi 75 tisuća ljudi koji također ispunjavaju uvjete.

Podijeli

Odgovori

Top