Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Porezne olakšice na kamate za stambene kredite?

Porezne olakšice na kamate za stambene kredite?

Po svemu sudeći Vlada priprema novi paket pomoći najugroženijim građanima Hrvatske. Nakon što je potez otpisa duga građanima naišao na društveno odobravanje, ministar financija Boris Lalovac traži način kako bi uveo porezne olakšice na kamate za stambene kredite za dio najvećih dužnika , doznaje RTL Televizija.

Tako se razmatra mogućnost da se kamate na stambene kredite na kraju godine priznaju kao porezna olakšica i to samo onima koji imaju jednu nekretninu i nemaju drugo bogatstvo. Stručnjaci ipak upozoravaju da sve nije tako jednostavno.

“Svaka porezna olakšica kreira na drugoj strani trošak zbog toga jer neki prihodi koji nisu bili planirani se neće dogoditi. I taj manjak u proračunu će doprinijeti rastu deficita i on će se morati financirati povećanjem poreza za druge porezne obveznike”, kaže Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika Lipa.

Naravno, ministar Lalovac drži da će rasterećenjem građana gospodarstvo “prodisati” a time i proračun. S time se djelomično slažu i stručnjaci.

“Ako se to provede, ako si država može dozvoliti manji prihod u proračun od tih olakšica koje će dati građanima, to će bit dobra mjera jer će građani imati više novaca pa će se naravno time povećati potrošnja”, kaže Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Dosadašnjim otpisom dugova obuhvaćeno je oko 10.500 građana koji su za to dobili i potvrdu, a Vlada je napravila registar u kojem se nalazi 75 tisuća ljudi koji također ispunjavaju uvjete.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Podsjetit ću da je to gotovo najviša zakonski propisana zatezna kamata od početka ove godine, a prema Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o...

EU fondovi

EU treba proračun prilagođen ciljevima i u kojem se svaki euro troši u korist građana.

Financije

U Privrednoj banci Zagreb d.d. (PBZ) nastavlja se trend smanjenja promjenjivih kamatnih stopa zbog usklađenja s novim vrijednostima referentnih stopa te će se tako...

Novosti

Temeljem odredbi Zakona i Pravilnika o porezu na dohodak, Porezna uprava je obvezna na temelju evidencija i podataka kojima raspolaže i primjenjujući poseban postupak...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.