Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Američka poduzeća iskorištavaju sposobnost stvaranja inovacija

Za gotovo 70 % rasta zaslužna su američka poduzeća zahvaljujući dobrim gospodarskim uvjetima prije i poslije izbora u SAD-u.

Indija pretekla Kinu kao najbrže rastuće veliko gospodarstvo svijeta

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih poduzeća znatno je porasla i to za 1.861 milijardu američkih dolara ili 12 % u odnosu na stanje 31. ožujka 2016. godine, prema PwC-ovom poretku 100 najvećih svjetskih poduzeća, koji je objavljen pred koji dan. To povećanje u potpunosti je preokrenulo pad iz 2016. godine te se radi o najvećoj vrijednosti ikad.

Za gotovo 70 % rasta zaslužna su američka poduzeća zahvaljujući dobrim gospodarskim uvjetima prije i poslije izbora u SAD-u. Europa je uspjela zaustaviti dvije godine pada vrijednosti, ali se njezin udio i dalje razmjerno smanjuje.

Tržišna kapitalizacija (u mlrd. američkih dolara) i broj poduzeća prema državi/regiji:

 

Već treću godinu zaredom, SAD je zastupljen s više od polovice 100 najvećih svjetskih poduzeća (55 poduzeća) i 63 % ukupne tržišne kapitalizacije. Apple je ove godine najuspješnije poduzeće (u apsolutnim vrijednostima smislu), povećavši vrijednost za 149 milijardi američkih dolara ili više od 25 % u usporedbi s 2016. Odmah iza njega slijedi Amazon koji je povećao svoju tržišnu kapitalizaciju za više od 50 % u 2017. godini. Facebook, Bank of America i JPMorgan Chase također su utjecali na rast SAD-a.

Apple već šestu godinu zaredom zadržava svoj vodeći položaj te je ove godine ponovno povećao prednost pred drugoplasiranim Alphabetom, uspjevši udvostručiti razliku u vrijednosti na 175 milijardi američkih dolara u odnosu na 86 milijardi američkih dolara prošle godine. Alphabet je nakratko bio preoteo primat Appleu u veljači 2016. godine. Izuzetna je i činjenica da je Apple isplatio i više novca svojim dioničarima, odnosno 29 milijardi američkih dolara ulagačima u obliku dividendi i otkupa dionica 2016. godine (42 milijarde USD dodijeljeno je 2015. godine). Alphabet je isplatio samo 4 milijarde američkih dolara u 2016. godini.

Tehnološki sektor drugu godinu zaredom prednjači nad financijskim sektorom, potvrđujući trajnu privlačnost tehnoloških poduzeća. Tri najveća svjetska poduzeća i dalje su iz tehnološkog sektora: Apple, Alphabet, Microsoft, s  Facebookom koji im je za petama na šestom mjestu. Ti se divovi mogu pohvaliti neusporedivim globalnim dosegom te su promijenili naše živote i način komunikacije i interakcije.

Europska se poduzeća nikada nisu u potpunosti oporavila od financijske krize te su tijekom prošlog desetljeća iskusila nagle poraste, ali i nestabilnosti. Europa je sada zastupljena sa samo 22 poduzeća (9 manje nego 2009. godine odnosno 19 manje nego 2008.), a na nju otpada samo 17 % sveukupne tržišne kapitalizacije (u odnosu na 36 % 2008. godine). Iako je Europa uspjela zaustaviti daljnji pad, vrijednost njezinih poduzeća niža je nego u razdobljima od 2013.-2015. i 2010.-2011. godine.

Ukupna tržišna kapitalizacija Kine/Hong Konga porasla je za 14 % u odnosu na prošlu godinu te imaju 11 poduzeća na popisu 100 najvećih (nema promjene u odnosu na 2016. godinu) – budući da su kineska tržišta 2016. godine ponovno doživjela napredak. Tencent je ove godine bilo najuspješnije kinesko poduzeće koje je povećalo svoju vrijednost za 42 % odnosno na 272 milijarde američkih dolara u odnosu na 2016. godinu. Tencent i Alibaba trenutno su na 11. i 12. mjestu te su na rubu ulaska u 10 najvećih svjetskih poduzeća.

Broj poduzeća u 100 najvećih:

Clifford Tompsett, voditelj Centra za IPO u PwC-u, rekao je: “Razlika između najvećih poduzeća SAD-a i ostatka svijeta nastavlja se povećavati. Američka poduzeća iskorištavaju globalni doseg, financijsku snagu i sposobnost stvaranja inovacija, što je velika razlika u odnosu na društva u UK i Europi, koja nastavljaju zaostajati na ljestvici. Nakon razdoblja stagnacije, kineska su društva ponovno uspješna, a dva među njima, Tencent i Alibaba, na putu su da sljedeće godine uđu na popis 10 najvećih poduzeća.”


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Lifestyle

Vi ste odgovorni za sebe i morate odlučiti kako ćete živjeti, jer ako nećete vi tada će to učiniti netko drugi za vas.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.