Bezos ima istu poruku za Wall Street već 22 godine

Jeff Bezos se mnogo promijenio od prvog izlaska Amazona na burzu 1997. godine, najviše u smislu njegovog bogatstva. No, jedna stvar se nije promijenila – njegova fokusiranost na budućnost.

Taj pristup, koji je naveden u njegovom prvom pismu investitorima prije 22 godine, ponovo se potvrdio ovog tjedna u izvještaju o zaradi Amazona u drugom kvartalu ove godine.

Amazon je premašio procjene Wall Streeta kada je riječ o prihodima, ali je profit bio manji od očekivanog – najviše zbog velikih ulaganja u kompaniju.

– Povećat ćemo investicije u 2019. – rekao je glavni financijski direktor Amazona Brian Olsavsky.

Troškovi isporuka povećani su za 36 posto na 8,1 milijardu dolara, nakon što je kompanija potrošila više od 800 milijuna dolara kako bi učinila isporuku u okviru jednog dana standardnom za članove Prime programa.

Drugim riječima, kompanija je smanjila profit da bi brže isporučivala robu i privukla više korisnika.

Dionice Amazona pale su u petak za 2 posto nakon izvještaja o zaradi.

No, one i dalje imaju rast od 29 posto od početka godine.

Amazon, najveća platforma za online prodaju, trenutno je druga najvrednija burzanska kompanija na svijetu nakon Microsofta.

Evo što je Bezos napisao u pismu dioničarima 1997. godine, nedugo nakon izlaska na burzu.

Ovo je uključeno u svako naredno godišnje pismo investitorima kao napomena što je važno:

– Nastavit ćemo donositi investicijske odluke u cilju osiguranja dugoročne liderske pozicije na tržištu, radije nego u cilju kratkoročne profitabilnosti i kratkoročne reakcije Wall Streeta – napisao je tada Bezos.

Bezos je danas najbogatiji pojedinac na planeti.

Podijeli

Odgovori

Top