Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

5 lekcija koje na poslu uvijek možete primjeniti

Iako je od vašeg prvog posla prošlo nekoliko godina, sigurno ga se jako dobro sjećate. Upravo vas je prvo radno iskustvo naučilo mnogim stvarima koje biste mogli primijeniti u sadašnjoj karijeri, čak i više nego što vi mislite.

Iako je od vašeg prvog posla prošlo nekoliko godina, sigurno ga se jako dobro sjećate. Upravo vas je prvo radno iskustvo naučilo mnogim stvarima koje biste mogli primijeniti u sadašnjoj karijeri, čak i više nego što vi mislite.

Portal Moj Posao donosi 5 naučenih lekcija na prvom poslu koje možete odmah primijeniti.

Osvrnite se na prošla iskustva i iskoristite ono što ste tada naučili:

1. Odnosi s kolegama na poslu su jednako važni kao i obavljanje posla

Kada ste došli na prvi posao naravno da ste bili nervozni i zanimalo vas je tko će biti vaši kolege s kojima ćete provoditi većinu svoga vremena. S obzirom da ste na poslu ponekad i više od 40 sati tjedno, izrazito je važno ostaviti dobar dojam i stvoriti veze koje će vam učiniti svakodnevne zadatke lakšima i zabavnijima.

Pozitivan stav prema kolegama nije važan samo na vašem prvom poslu nego kroz cijelu vašu karijeru, bez obzira na to koliko ste poslova i suradnika promijenili. Imajte na umu da s tim ljudima provodite većinu vašeg dana, i potrebno je održavati korektne odnose s njima kako bi to utjecalo pozitivno i motivirajuće na vaš rad.

2. Plaća je za plaćanje troškova,zabavu ali i za štednju

Nema većeg uzbuđenja od primljene prve plaće. To je korak u svijet odraslih i prema ljepšim stvarima u životu. Iznenada, pun ormar i novi auto dolaze na istu razinu važnosti kao i plaćanje računa tako da je teško ponešto staviti ‘sa strane’.

Zapravo, pametno postupanje s novcem ne dođe zajedno s godinama. Za to je potrebno ipak više iskustva. Računi i ostali životni troškovi bi trebali biti na prvom mjestu, Koliko je važno plaćanje računa na vrijeme i ostalih životnih troškova, tako je važno štedjeti za budučnost.

Svakako se prisjetite sreće i zadovoljstva koju ste osjećali kada ste dobili prvu plaću i proslavite što svakog dana naporno radite te si priuštite nešto što zaista volite.

3. Slušajte i učite od vaših nadređenih

Kada ste započeli s novim poslom, morali ste se upoznati s kolegama, upostaviti pozitivnu komunikaciju i atmosferu.

Možda više niste novi u uredu, stvorili ste poštovanje kolega, ali to ne znači da više ne biste trebali slušati svoje nadređene. Svi s kojima radite su zaposleni tamo s razlogom i svi su stručnjaci u onome što rade i trebate ih cijeniti isto kao i prvog dana.

Ne samo da možete iskoristiti priliku i ‘upiti’ znanja vaših kolega i postavljati pitanja, nego možete vratiti uslugu i pomoći im u onim područjima koji su vaša jača strana.
Uložite trud u uspostavljanje dobrih odnosa s kolegama, i stvorite snažan tim koji će jednog dana biti spreman primiti novog zaposlenika i učiniti da se osjeća ugodno u vašem društvu.

4. Na sastanak uvijek dođite pripremljeni

Na prvih nekoliko sastanaka na početku vaše karijere gledat ćete s većom važnosti nego na one kasnije samo iz razloga što ste bili neiskusni, imali određeni stupanj treme te vam je to bilo novo i zanimljivo.

Sada vam sastanci možda predstavljaju gubitak vremena, no to nije razlog da na njih dolazite nepripremljeni.
Vrlo je lako usvojiti naviku da ne pregledate materijale za sastanak i ne pridonesete novim idejama. Ne samo da tako iskazujete nepoštovanje prema svojim kolegama, nego to također umanjuje učinkovitost sastanka.

Na prvom poslu ste sigurno osjećali potrebu pokazati koliko vrijedite te ste prošli sve materijale, došli pripremljeni s nizom ideja te pridonijeli razgovoru na sve načine na koje ste mogli. Takav stav vam i dalje može biti koristan u karijeri te on može pokazati da se nikada ne prestajete truditi i pokazivati koliko volite svoj posao i želite ga obaviti najbolje što znate.

5. Vaš posao nikada nije siguran

Prvi tjedan na vašem novom poslu je sigurno bio prepun pitanja: ‘Smijem li raditi ovo?’ ‘Je li to u redu?’. Kada prođe određeno vrijeme, shvatite kako ste se zamarali nepotrebnim stvarima i da vas neće otpustiti ako uzmete dodatnih 5 minuta za ručak.

Sada, nakon nekoliko godina iskustva i prikupljenog samopouzdanja, ideja da ponekad radite što želite je potpuna opravdana sve dok posao obavljate na vrijeme.

No, takav stav bi vas mogao dovesti do problema. Bez obzira koliko vremena radite negdje, vaš posao nikada nije sto posto siguran. Sve dok radite za druge morate ispunjavati njihova očekivanja.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.