5 znakova da kandidat ima veliki potencijal

Telefoni stalno zvone, a dopisi i e-mailovi se gomilaju. Osim toga, narudžbe čekaju… Recimo da ste shvatili kako vam treba pomoć u uredu. Ako želite pronaći odgovarajuću osobu za posao, prvi korak je u određivanju kompetencija i to putem analize posla, odnosno opisivanjem samog rada.

Razmislite, kakve vještine treba posjedovati osoba koja bi obavljala taj posao (opet: Analiza posla) i utvrdite najnižu razinu vještina koju ste spremni prihvatiti.

U svom blogu “5 znakova da kandidat ima veliki potencijal” Vivian Giang navodi pet osobina koje trebate tražiti kada proučavate životopise kandidata.

Kandidat koji ima veliki potencijal:

1) Zna što trebate i to jasno daje do znanja u svojoj prijavi

Ako kandidat želi posao koji ste ponudili i to misli ozbiljno, uzet će si vremena istražiti informacije o kompaniji, vještinama koje je potrebno posjedovati kako bi kvalitetno obavljao posao i ispunio vaša očekivanja. Rezultati tog istraživanja tebaju se iščitavati u njihovoj prijavi na oglas.

2) Priznaje svoje slabosti, ali ih pretvara u mogućnosti

Jedan od najsnažnijih pokazatelja uspjeha, prema profesoru Adamu Grantu i njegovoj novoj knjizi Originals, je volja da priznate svoje potencijalne slabosti i objasnite kako ih možete pretvoriti u mogućnosti. Kandidat s velikim potencijalom trebao bi dati do znanja koje kvalifikacije ne posjeduje, ali istovremeno objasniti kako neovisno o tome može kvalietno obavljati posao.

3) Zna kako se istaknuti drugačijom prijavom

Kandidati s ozbiljnim potencijalom znaju se istaknuti u odnosu na konkurenciju, spremni su prekršiti nekoliko pravila, bez obzira znači li to da će vam poslati drugačiji životopis ili prezentaciju koju niste tražili.

4) Jasno vam daje do znanja tko je i kakav je

Kada su ljudi izravni i iskreni o tome tko su, a njihove vještine podudraraju se s vašim očekivanjima, govorimo o prisutnosti vrlo ozbiljnog talenta. Razmislite o sljedećem: izravan kandidat od početka jasno daje do znanja kakav je, kako biste odmah znali s kim imate posla i, kao rezultat toga, ne gubite vrijeme na one koji nisu zainteresirani.

5) Autentičan je

Nije lak zadatak pronaći talentiranog kandidata koji je voljan biti autentičan od samog početka. Osim toga, kako autentičnost izgleda? Neke prijave mogu vas oduševiti na prvi pogled, ali nakon što promislite, možete zaključiti da to ipak nije ono što tražite. Kako biste transparentno pristupili kandidatu, morate biti jasni po pitanju vlastitih očekivanja i vlastite definicije ‘autentičnosti’.

Izvor: MojPosao.net 

Podijeli

Odgovori

Top