Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

6. susret Liderova Kluba izvoznika

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović bio je glavni je gost šestog susreta Liderova kluba izvoznika održanog u Badelu 1862 u Zagrebu.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović bio je glavni je gost šestog susreta Liderova kluba izvoznika održanog u Badelu 1862 u Zagrebu.

Josipović je s članovima kluba, predsjednicima uprava i glavnim direktorima vodećih hrvatskih izvoznika, razgovarao na temu ´Kako do novih tržišta´. Prije okruglog stola sudionici su čuli redovito izvješće Kontrolne ploče izvoza i ocjenu izvozne klime .

Predsjednik Josipović izjavio je kako je izvoz prevažna tema za hrvatsko gospodarstvo.
“Predsjednik neposredno nema ingerenciju u gospodarstvu ali može javno zagovarati i kroz vanjskopolitičko djelovanje može dati doprinos”, rekao je Josipović te dodao kako se izvozom povećava zapošljavanje ali i diže rejting države u svijetu.

“Izvozno orijentirane tvrtke su zdravi dio hrvatskog gospodarstva i ovo izvješće je dobra vijest. Nadam se da će ovo dati novi poticaj razvoju. Bez optimizma zaista nema uspjeha”, rekao je Josipović.

Ponovio je kako je hrvatski najznačajniji partner s 58 posto izvoza upravo EU te je zato važno da Hrvatska ima status aktivnog promatrača te će uskoro biti ravnopravnom članicom EU. Iako ulaskom u EU, Hrvatska istupa iz CEFTA-e, to bi moglo naškoditi posebice tržištu prehrambenih proizvoda, rekao je Josipović te je izrazio nadu da će se naći način da se ublaže te promjene imajući u obziru da su nam Srbija i BiH tu jaki partneri.

“Učiniti ćemo sve da do negativnog utjecaja među susjedima ne dođe. Nedovojbeno se koriste mehanizmi vanjske politke. Nije lako ići u neku stranu zemlju i nuditi strane proiuzvode. Odlazak u Katar bio je improvizirana akcija gospodarske komore pomoću koje smo otvorili široko vrata za suradnju s tom zemljom. Ne smijemo se uljuljati i misliti da je time sve otvoreno. Čeka nas naporan rad. Došla su prva pisma iz Katara ali to je tek početak. Drugi cilj odlaska u Katar bio je stvaranje pretpostavki za ostvarivanje daljnje ekonomske suradnje i tu se isto otvaraju novi oblici suradnje na novim tržištima. Istina je da su i katarske tvrtke pokazale snažan interes za naše tržište što pokazuje da robna razmjena u budućnosti ima snažne temelje”, zaključio je Josipović.

Predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić objasnio je kako Podravka čak 50 posto svojih prihoda ostvaruje izvozom.

Predsjednik uprave HBOR-a Anton Kovačev izjavio je kako HBOR omogućuje osiguranje izvoza od političkih i komercijalnih rizika te je tako prošle godine osigurano više od dvije milijarde kune hrvatskog izvoza.

“Ono na što stavljamo težište našeg rada je traženje inovacija novih proizvoda i tehnologija. Svakodnevno se na svjetskom tržištu pojavljuju novi brendovi koji istiskuju stare tehnologije. Nastojimo spojiti inovatore i proizvođače te stoga pripremamo neke velike proboje na stvarnom tržištu u dosada netradicionalnim sektorima. Radi se konkretno o automobilskoj industriji. Riječ je o inovacijama koje su i zaprepastile i iznenadile čitav svijet. Pronašli smo također jednog dobrog proizvođača s kojim ćemo pokušati objediniti dobar dio tekstilne industrije za koju znamo u kakvom je stanju u Hrvatskoj. Sve ono što HBOR radi je produžetak ruke vlade. Mi smo snizili kamatnu stopu za jedan poen te je ona sada u rasponu od 1 do 5 posto za nove investicije”, rekao je Kovačev.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Tijekom 2022. započela je provedba većine financijskih instrumenata u okviru NPOO-a ukupne vrijednosti 1,925 milijardi kuna.

Ljudski resursi

No, koje su to konkretno vještine koje sačinjavaju kvalitetnog lidera? 

Upravljanje biznisom

Danas, u doba sve češćih promjena, ključno je poznavati različite vještine kako biste od različitih ljudi dobili ono najbolje, ista situacija je i sa...

Edukacija

O vrućoj jeseni svakako će biti govora i na tradicionalnom Liderovom skupu Dan velikih planova, koji će se 21. rujna održati u Velikoj kongresnoj...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.