Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Znate li što čini dobrog lidera? Sposobnost da osnaži druge

Snažan vođa je vizionar koji ohrabruje druge, potiče ih da sami preuzimaju odgovornost i budu kreativni.

lider

Snažan vođa je vizionar koji ohrabruje druge, potiče ih da sami preuzimaju odgovornost i budu kreativni. Pritom zna da takav pristup ne ugrožava njegov autoritet ili radnu poziciju, piše dailygood.org.

Za razliku od koncentracije moći koja neizbježno dovodi do stagnacije, njezina cirkulacija i članovima tima omogućava razvoj te prilagodbu poslovne strategije. To je ključna prednost uspješnih timova i dobar lider bez straha će poticati upravo takvu praksu na nekoliko načina:

Ograničite koncentraciju moći

Naravno, morate odrediti do koje mjere sežu ovlasti vaših zaposlenika, međutim potpuno ograničavanje njihovog utjecaja neće doprinijeti razvoju. Ako ne želite da jedna osoba ima odgovornost nad velikim segmentom poslovanja, razlomite ga u nekoliko manjih i zatim podijelite zaduženja i odgovornosti.

Rotirajte uloge i odgovornosti

Prednosti rotacije već su naveliko poznate u poslovnoj praksi. Tako potičete zaposlenike da bolje upoznaju rad svojih kolega, važnost i isprepletenost radnih pozicija i poslovnih procesa, a osim toga, učite ih preuzimati odgovornost. Naravno, uvijek će postojati poslovi u kojima su određeni zaposlenici pomalo ‘sakriveni’, a drugi istaknuti i kao takvi više izloženi pohvalama, ali i kritikama.

Takva nejednakost može dovesti do međusobnog nerazumijevanja. Rotacija je odličan način kako stati na kraj predrasudama i povećati razumijevanje i suradnju među zaposlenicima.

Priprema i trening

Neke uloge traže prethodnu pripremu kako bi rotacija odgovornosti bila moguća. Potražite prikladnu literaturu i podijelite je sa svojim zaposlenicima kako biste proširili njihov potencijal za usvajanje novih vještina. Postoje i vještine koje su potrebne na razini timova (komunikacijske, prodajne vještine). Omogućite timovima dodatnu edukaciju kako bi unaprijedili svoje znanje. Ulaganje u razvoj zaposlenika najveća je kvaliteta lidera. Osnažujući druge jačate i vlastite mogućnosti napredovanja te bolje poslovne rezultate.

Proslijedite moć

Neke uloge na poslu moćnije su od drugih, pogotovo kada govorimo o poslovnoj hijerarhiji. Ipak, kako smo uvodno rekli, koncentracija moći neizbježno vodi u stagnaciju. Dobar menadžer zna da njegov autoritet nije ugrožen ako svojim zaposlenicima prepušta samostalnost u obavljanju posla. Naravno, to znači da zaposlenik mora preuzeti i odgovornost za postignute rezultate, jer sloboda i odgovornost idu ruku pod ruku.

Otpustite dostojanstveno

Vizija i energija koju lider unosi u svoj tim pokretačka je energija koja u određenim trenucima može imati toliku snagu da postaje razorna ili demotivirajuća. Zbog toga je važno da kao lider uvijek osluškujete i razumijete energiju svog tima.

To će vam omogućiti diktirati tempo koji grupa može pratiti. Ne zaboravite, iako ste lider i vi ste dio svog tima, a timski igrači znaju da se najbolji rezultati ostvaruju kada nitko ne zaostaje i kada u grupi vlada uravnotežena energija.

Pročitajte još:

Lifestyle

A sad je i službeno - najbolji teranino ima Destilerija Rossi. Potvrdili su to zadovoljni posjetitelji prvog Teranino festivala nedavno održanog u Balama.

Komunikacija

Svatko tko se bavi prodajom ili uslugama zna da komunikacija u njoj igra važnu ulogu u upravljanju prodajom. 

Edukacija

Posjetitelji ovogodišnjeg Greencajta imat će priliku čuti razmišljanja vodećih europskih autoriteta koji će kroz različite ekspertize pokušati dati odgovor na pitanje kako stvoriti okruženje...

Financije

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.