Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

7 znakova da posao koji radite loše utječe na vas

U moru stresnih životnih situacija, nije uvijek lako detektirati koje negativne emocije su vezane isključivo za posao.

Veliki dio naše svakodnevne komunikacije usmjeren je na stresne događaje koji su se dogodili nama ili nekome oko nas. Stres je dio naših života i gotovo da nema osobe koja nije barem jednom izjavila da je „pod stresom“. U moru stresnih životnih situacija, nije uvijek lako detektirati koje negativne emocije su vezane isključivo za posao. Mnogi zaposleni se, navodno, barem u nekom momentu u svojoj karijeri osjete depresivno, ali kako prepoznati da se radi baš o tome?

Stručnjaci izdvajaju nekih 7 općih znakova koji ukazuju na to osjećate li se na poslu depresivno, tužno, demotivirano.

1.Distanciranje od kolega je prvi znak

Razumije se da ćete ispoštovati one neophodne stvari, ali ako izbjegavate sva ostala okupljanja i druženja tijekom radnog dana, znači da vam nije lijepo tu gdje radite.

Ponekad je do kolega, ako čine da se osjećate inferiorno ili se natječu s vama, a ponekad je do vas: ako imate potrebu da sve relacije vezane za posao smanjite na minimum.

2. Posao dominira u vašem životu

Da, posao je važan, ispunjava čovjeka, garantira egzistenciju, ali on nije vaš život. Ako ste preopterećeni mislima o poslu, datumima, sastancima, provjeravanjem mejlova, ako ste dostupni 24/7 – to znači da nemate vremena za sebe, porodicu, prijatelje, opuštanje. Kad-tad doći će do gubitka energije i motivacije.

3. Neki zaposleni vremenom izgube interesiranje za stvari u kojima su prije uživali.

To je još jedan od alarmantnih znakova da posao koji trenutno radite utječe negativno na vašu psihu. Ključni signal depresije ogleda se u tome da osoba više ne pronalazi zadovoljstvo u onome što ju je ranije ispunjavalo.

4. Ne marite više ni za što?

Eto još jednog znaka na koji treba obratiti pažnju. Kada radnik počne da gubi motivaciju i više ne uživa u svom poslu, to automatski znači da više ne pruža maksimum u radu.

Jednostavno, nije mu stalo kako će da uradi posao ili što će biti s nekim važnim projektom. Takvo stanje je nerijetko praćeno i izjavama kao što je: “Baš me briga i ako mi daju otkaz!”.

5. Fokusirate se samo na ono negativno u poslu?

Čak i ako ima pozitivnih stvari, ili sve ide po planu, a vi ipak uvjeravare sebe da nije dobro – to je trenutak kada možete shvatiti da ste siti tog posla.

Jednom kada vam se smuči neko radno okruženje ili vrsta posla, nije lako vratiti se na put pozitive. Možda je vrijeme za promjenu.

6. Začarani krug

Radnici koji se često osjećaju “zaglavljeno”, kao u zamci, ili začaranom krugu, prije ili kasnije mogu ispoljiti neke signale depresivnog stanja.

Ono je praćeno i mislima: Moram što prije pobjeći odavde, po bilo koju cijenu. Dakle, više vam nije stalo ni do plate, kolega, beneficija.

Osjećaj nelagode se obično javlja ako vam posao ni po čemu (više) ne odgovara ili remeti vaš privatni život, odnosno, nikako ne pronalazite balans.

7. Vaše mentalno stanje utiče na fizičko zdravlje.

Depresija nije samo stanje uma, već se može ispoljiti i kroz neprijatan osjećaj u stomaku, glavobolje, umor. Također, poljuljano psihičko zdravlje oslabljuje imunitet, pa je osoba više sklona prehladama.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.