Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

8 jednostavnih koraka za rješavanje stresa

Prije nego što uđemo u 2021. godinu, možda ne bi bilo loše prilikom donošenja novogodišnjih odluka, odlučiti se ne živcirati!

Svaka se osoba drukčije nosi sa stresom. Ponekad stres utječe pozitivno na naše ponašanje, motivirajući nas na rad, primjerice na učenje prije ispita ili temeljitu pripremu prije razgovora za posao. Međutim, ponekad nam stres može ozbiljno narušiti zdravlje i odnose s bližnjima, zbog čega je potrebno potražiti rješenje i smanjiti negativan utjecaj stresa.

Prije nego što uđemo u 2021. godinu, možda ne bi bilo loše prilikom donošenja novogodišnjih odluka, odlučiti se ne živcirati!

Što učiniti? Naučite upravljati stresom jer to pomaže, ne samo da se vratite u ravnotežu, nego i da eliminirate bolest i čak usporite proces starenja.

Evo nekoliko zanimljivih, ali i posve jednostavnih metoda!

1. Češljanje

Tijekom radnog rana, npr. provedenog ispred monitora, mimična muskulatura postaje vrlo napeta, tako da glava postaje vrlo teška i počinje boljeti. Jedan od načina izbjegavanja i uklanjanja stresa jest češljanje ili četkanje kose u trajanju 10 do 15 minuta. Ta procedura pomaže “aktivirati” krv i osloboditi mišiće.

2. Hrana

Ukusna hrana – učinkoviti antistres doping. Za dobro raspoloženje i za oslobađanje od stresa pomoći će hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline, vrlo korisne za živčani sustav. Pojedite malo sjemenki buče ili šaku oraha. Ili još praktičnije – 1 bananu! Banane su izvrstan izvor vitamina B6, vitamina C, magnezija, riboflavina i biotina. Također su bogate željezom. Što to znači? To znači da banana izvrsno hrani naše živce, brani nas od depresije i stresa. Banana je zaista jamstvo dobrog raspoloženja! Naime, ona sadrži bjelančevinu triptofan koja se u tijelu pretvara u serotonin, hormon zbog kojeg se osjećamo sretni i podiže nam se raspoloženje.

3. Istrljajte dlanove

Još jedan način da se ublaži napetost i izbjegne stres. Potrebno je svom snagom protrljati dlan o dlan, dok dlanovi ne postanu vrući. Također je korisno i protrljati uši. Tako, brzo ćete se vratiti i fokusirati na posao.

4. Isprati konflikte i stresove

Izboriti se s negativnom emocijom pomaže 15-minutno tuširanje. Stanite ispod toplog mlaza vode, tako da on masira glavu i ramena. Ubrzo ćete osjetiti kako voda odnosi sa sobom sve nepotrebno.

5. Boje

Psiholozi su otkrili da oslikavanje ili bojanje uzoraka u roku od 2-3 minuta u razdobljima pojačanog stresa peterostruko povećava vjerojatnost da se svi poslovi završe na vrijeme.

6. Čaj s hibiskusom

Nagomilavanjem slobodnih radikala čovjek ima osjećaj panike i anksioznosti- karakteristike stresnog stanja. Hibiskus ne dopušta slobodnim radikalima gomilanje, kao da ih “razvodnjava”, i tako pomaže u oslobađanju od stresa, ne izazivajući u vama malaksalost.

7. Spremanje

Razvrstavanje stvari na svoja mjesta pomaže da se usredotočite i organizirati misli. Osim toga, uredne police, ladice i ormari, daju pozitivan psihološki učinak – vanjska uređenost i organiziranost nesvjesno se prenosi na naš život.

8. Ples

Obavezno plešite kod kuće. Ritmički pokreti uz glazbu odlično pomažu u eliminiranju stresa. Osim toga, ples doživljavamo kao zabavu, za razliku od sličnih vježbi u fitness klubu.

Pročitajte još:

Lifestyle

Samo priznanje činjenice da vaš stres pokazuje da vam je stalo može promijeniti vaš odnos sa stresom.

Lifestyle

Radni zadaci postaju sve zahtjevniji a rokovi sve kraći, pa nije ni čudo da smo na poslu cijelo vrijeme pod stresom.

Komunikacija

Nemogućnost odvajanja poslovnog od osobnog života, nerealna očekivanja nadređenih i nepravedni tretman na poslu – neki su od uzroka zbog kojih zaposlenici izgaraju, tj....

Lifestyle

Donosimo vam četiri odlične ideje kako biste se uspješnije riješili stresa nakon posla.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.