Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Riječ urednika

Na jesen će nam pričati dvije potpuno različite bajke – glavni lik obje bit će EU

Nekada smo snažan i složan narod, obično kada nosimo šahovnicu na prsima nekog dresa. U uniformama običnih građana, prolaznika ili Tv gledatelja, postajemo prilično mlitavi. Tako smo mlitavi i kada se trebamo opredijeliti – EU ili nacionalna solo-furka. A datum opredjeljenja sve je bliži, pa se tako i stranke zbijaju u pro i kontra EU blokove. Bitka za vaš cijenjeni glas može početi…

Nekada smo snažan i složan narod, obično kada nosimo šahovnicu na prsima nekog dresa. U uniformama običnih građana, prolaznika ili Tv gledatelja, postajemo prilično mlitavi. Tako smo mlitavi i kada se trebamo opredijeliti – EU ili nacionalna solo-furka. A datum opredjeljenja sve je bliži, pa se tako i stranke zbijaju u pro i kontra EU blokove. Bitka za vaš cijenjeni glas može početi...

Euroskepticizam svoje sljedbenike nalazi u krajnjoj ljevici ili desnici, takva je europska praksa. Mi nemamo stranku koja okuplja značajan broj izolacionista/ljevičara. Znači ostaje desnica, tu se pokušava nešto pokrenuti… HSP koji želi preuzeti razočarane desno orijentirane birače HDZ-a. U teoriji ima dobru računicu: prema europskim statistikama euroskeptici su „građani starije dobi, nižeg obrazovanja, nižih prihoda i profesionalnog statusa.“ S obzirom na broj umirovljenika i svega osam posto visokoobrazovanih u RH, pravaši imaju prilično širok ciljani segment glasača.

Pučka stranka gura HDZ

HDZ pak forsira svoj proeuropski PR preko europske pučke stranke (EPP) trenutno najjače političke opcije u EU. Jandroković je tako na sastanku Središnjeg odbora Kluba zastupnika EPP-a govorio o važnosti regionalne suradnje, svaka druga riječ bila je EU a i ime konferencije u sličnom tonu „Hrvatska – novi model proširenja“.

Paralelno sa sastankom kluba EPP-a, premijerka je od Slovačke kolegice, premijerke Ivete Radičove dobila potporu i lijepe riječi – Slovaci se nadaju da ćemo pregovore završiti u lipnju, pozivaju nas na skijanje zimi a oni će i dalje ljeti dolaziti na Jadran.

Uspješno završeni pregovori Kosorici su i osobno važni – Sanader ih nije dočekao, a završetak pregovora i datum ulaska u Uniju uspjeh je koji malo tko može osporiti. Ne čudi stoga HDZ-ova posljednja izjava – „datum izbora objavit će se nakon završetka pregovora s EU“.

Premijerkini važni datumi tako postaju – lipanj (završetak pregovora) – rujan (referendum građana oko ulaska u EU) – prosinac ili siječanj 2012. (parlamentarni izbori). S ovim idealnim scenarijem složio se i buntovni Frišćić, bez kojeg nema Vlade.

Referendum – trenutak istine

Ono o čemu Vlada ne vodi dovoljno računa spomenuo sam na početku teksta – HSP je najznačajnija stranka koja otvoreno zagovara euroskepticizam. Njihov program naslonit će se na nezadovoljstvo trenutnim stanjem, neku pametnu strategiju razvoja od njih nećemo dobiti. HSP možda nije bitan – ali referendum je itekako važan.

A tako važan referendum tako blizu parlamentarnih izbora postat će političko oružje. HSP će zato igrati na kartu povrijeđenog nacionalnog ponosa, izdanih branitelja, prodanih generala. Povući će se i (opravdano) pitanje rasta cijene života. Ima tu i pragmatike – korumpirane zemlje/nove članice korupciju nisu iskorijenile pod okriljem EU, a cijene nekretnina, prehrambenih proizvoda i uvoz su rasli. Pa je pitanje – što su doista dobili?

Problem bajke o plavom nebu posutim ravnopravnim zvijezdama jest: sve manje zemalja vjeruje u tu priču. Merkel je prošli tjedan najavila nove mjere za jačanje eura i europske konkurentnosti u cjelini. Razlog – Summit eurozone u Bruxellesu treba biti blještavi pokazatelj moći Starog kontinenta a ne jadikovka nezadovoljnih zarobljenika zajedničke valute. Ali o tome ćemo se naslušati na jesen – kada bajka o EU bude crna ili bijela, ovisno o tome tko nam ju prije spavanja bude pričao.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.