Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Peking će birati “svog” Dalaj Lamu, Dalaj Lama svog, a budisti bi trećeg…

Nezakonito je da Dalaj-lama bira svog nasljednika i to će učiniti središnja kineska vlada, odgovorio je u ponedjeljak službeni Peking na najavu sadašnjeg Dalaj-lame da bi mogao sam izabrati svog nasljednika. “Titulu Dalaj-lame dodjeljuje središnja kineska vlada i svaki drugi način protuzakonit je”, rekao je Hong Lei, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova…

Nezakonito je da Dalaj-lama bira svog nasljednika i to će učiniti središnja kineska vlada, odgovorio je u ponedjeljak službeni Peking na najavu sadašnjeg Dalaj-lame da bi mogao sam izabrati svog nasljednika. "Titulu Dalaj-lame dodjeljuje središnja kineska vlada i svaki drugi način protuzakonit je", rekao je Hong Lei, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova...

Kineski dužnosnik komentirao je najavu Dalaj-lame (76), koji od 1959. živi u egzilu u Dharamsali na sjeveru Indije, da će kad napuni 90 o svojoj reinkarnaciji odlučiti s predstavnicima tibetanskog budizma. No ranije je Dalaj-lama nagovijestio mogućnost prekida tradicije i spomenuo da bi mogao sam izabrati nasljednika ili organizirati izbore čime je izazvao nemir u budističkom svijetu.

Reinkarnacija u dječaku

– Reinkarnacija Dalaj-lame praćena je skupom vjerskih obreda i povijesnim konvencijama i nikada se nije dogodilo da jedan Dalaj-lama sam izabere vlastitog nasljednika – rekao je u Pekingu Hong.

Prema tradiciji velike lame, budistički svećenici godinama tragaju za reinkarnacijom Dalaj-lame nakon njegove smrti, uglavnom na Tibetu kojim vladaju Kinezi.

Promatrači predviđaju da će Kina imenovati nasljednika, što bi značilo da će postojati dvojica Dalaj-lama, jedan kojeg će priznavati Peking i drugi, prepoznat tradicionalnim načinom. Kina je tako izabrala i vlastitog Pančen-lamu, drugog najvažnijeg svećenika tibetske budističke hijerarhije.

Pošto je Dalaj-lama 1995. za Pančen-lamu proglasio tada 6-godišnjeg dječaka Gehuna Choekyija Nyimu i pismom zamolio bivšeg kineskog predsjednika Jianga Zemina da ga Peking prizna, vlasti su odvele dječaka u Kinu, gdje je zatočen do danas.

Dalaj Lama političar

Kina je imenovala svoga Pančen-lamu, danas 21-godišnjaka koji jako hvali kinesku upravu nad Tibetom, gdje ga gotovo nitko ne priznaje.

Dalaj-lama tvrdi da nitko nema pravo izabrati njegova nasljednika iz političkih ciljeva. On je četrnaesti Dalaj-lama, a kao reinkarnacija svoga prethodnika prepoznat je kada su mu bile dvije godine.

Kina strogo nadzire Tibet za koji tvrdi da ga je “mirnim putem oslobodila”, a okupirala ga je 1951. Te je godine Dalaj-lama izbjegao i Peking ga od tada naziva opasnim separatistom.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.