Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Koliko bi proizvodi poznatih brendova koštali kada bi se proizvodnja povukla iz Kine?

Proizvodnja je jedan od ključnih uvjeta za napredak svake zemlje pa nije čudo što političari često koriste izraze poput “pokretanja proizvodnje” ili “poticanja proizvodnje”. Oni u razvijenijim zemljama. čije su kompanije preselile proizvodnju u druge zemlje, vole govoriti o vraćanju proizvodnje u domovinu.

Jedan od takvih je i Donald Trump koji je najavljivao povlačenje SAD-a iz sporazuma koji su omogućili da američki proizvodi, proizvedeni u Kini, Vijetnamu i Meksiku, budu jeftini i konkurentni, prenose 24sata.

Povuče li se Amerika uistinu iz tih sporazuma i vrati proizvodnju u svoju zemlju, to bi moglo dovesti do značajnog rasta cijena velikog broja popularnih proizvoda.

iPhone

Apple je analizirao mogućnost prebacivanja proizvodnje svojih popularnih smartphonea iz kineskog Foxconna u matične pogone. No, dogodi li se to, cijena uređaja mogla bi se udvostručiti. Umjesto dosadašnje prosječne cijene od 6000 kuna, iPhone bi mogao koštati oko 12.000.

Traperice

Prebace li proizvodnju iz Kine, Vijetnama, Bangladeša  zemlje poput SAD-a ili nekih EU zemalja, cijene traperica mogle bi narasti čak i više od cijena elektroničkih uređaja. U Vijetnamu se radi za 15, a u Bangladešu za 10 kuna po satu. Nasuprot tome, sat rada u SAD-u kreće se između 150 i 200 kuna. Svi znaju da se traperice nekog poznatog brenda mogu kupiti već za 300 kuna, a kad bi se, primjerice, Levisice radile u SAD-u, stajale bi najmanje 2000 kuna.

Televizori

Trump je često tijekom svoje kampanje govorio da se u SAD-u više ne proizvode televizori. Zasad nema procjene kolika bi cijena bila se da oni zaista tamo proizvode i prodaju, ali Business Insider navodi primjer brenda Element Electronics. Njihovi televizori prodaju se u supermarketima i stoje oko 1200 kuna za verziju od 82 centimetra dok se kineski konkurent TCL prodaje  za oko 1000 kuna.

Tenisice

Gotovo 100 posto tenisica brendovi poput Adidasa, Nikea, Pume i Reeboka proizvode u azijskim zemljama. Malu količinu Reebok proizvede i u SAD-u, a cijene takvih tenisica kreću se od 1200 do 1700 kuna dok je cijena onih iz Azije od 500 do 1200 kuna.

MojPosao.net 

Pročitajte još:

Industrija

Kontinentalna Kina jedan je od trgovinskih partnera Hrvatske, a prava intelektualnog vlasništva odlučujući su čimbenik u poticanju te trgovine.

Ekonomija

Predsjednik Kine Xi Jinping prilikom čestitanja Nove godine građanima i istakao da je Kina jedina velika ekonomija koja će ove godine imati rast.

Komunikacija

Početak 2020. godine bit će obilježen u znaku jedinstvenog Reebokovog logotipa, redizajniranog ali još uvijek u prepoznatljivom i autentičnom duhu brenda – suptilnim, a...

Edukacija

Tenisice su izašle sa sportskih terena i postale statusni simbol.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.