Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Ankete o radnoj snazi za tromjesečno razdoblje od srpnja do rujna 2015.

Nezaposlenost raste

Jučer pristiglo Priopćenje  DZS donosi  rezultate  Ankete  o  radnoj  snazi  (ARS)  za tromjesečno razdoblje od srpnja do rujna 2015.

Budući da je metodologija Ankete usklađena s onom koju propisuje Statistički ured Europske unije (Eurostat), rezultati za Republiku Hrvatsku redovito se objavljuju na internetskim stranicama i u svim Eurostatovim publikacijama te omogućuju usporedbu sa svim zemljama članicama Europske unije.

Priopćenje za treće tromjesečje 2015. donosi i rezultate Ankete o radnoj snazi prema NKPJS-u 2012. – 2. razina.

Distribucija glavnih kategorija ekonomske aktivnosti stanovništva pokazuje da je u Kontinentalnoj Hrvatskoj udio radno sposobnih osoba starijih od 15 godina 2 397 000 ili 66,6% od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva u Hrvatskoj, dok je  u  Jadranskoj Hrvatskoj 1 202 000 osoba, odnosno 33,4%. U Kontinentalnoj Hrvatskoj udio je ekonomski aktivnoga u radno sposobnom stanovništvu 53,7%, što je više od prosjeka Hrvatske (53,5%), dok Jadranska Hrvatska ima 53,2% aktivnih stanovnika. Stopa zaposlenosti u Jadranskoj Hrvatskoj iznosi 45,4%, dok je u Kontinentalnoj Hrvatskoj 45,2%. U skladu s tim stopa nezaposlenosti u Jadranskoj Hrvatskoj iznosi 14,7%, što je nešto niže od hrvatskog prosjeka, dok u Kontinentalnoj Hrvatskoj iznosi 15,8%.

Objavljeni su i rezultati Ad hoc modula 2014. o situaciji na tržištu rada migranata i njihovih potomaka. Istraživanje je provedeno u drugom tromjesečju 2014. kao dodatak Anketi o radnoj snazi. Ciljna populacija bile su sve osobe stare od 15 do 64 godine. Budući da se ad hoc modul provodio u svim zemljama članicama EU-a, prikupljeni podaci međunarodno su usporedivi.

Untitled

Usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih Anketom prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a) i drugih statističkih praćenja temeljenih na administrativnim izvorima pokazuje da  je  u  trećem  tromjesečju  2015.  stopa  nezaposlenosti  prema podacima administrativnih evidencija veća (16,0%) od stope anketne nezaposlenosti (15,4%).

U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema Anketi veći je za 39 000 od podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, što upućuje na smanjenje broja nezaposlenih osoba koje se prijavljuju na HZZ. Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 297 000 nezaposlenih prema Anketi njih 254 000 ili 85,4% prijavljeno službi za zapošljavanje.

Ostalih 14,6% anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje. Istodobno, od ukupno 258 000 registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, njih 4 000 ili 1,6% ne zadovoljava međunarodne kriterije nezaposlenosti.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.