Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Ankete o radnoj snazi za tromjesečno razdoblje od srpnja do rujna 2015.

Nezaposlenost raste

Jučer pristiglo Priopćenje  DZS donosi  rezultate  Ankete  o  radnoj  snazi  (ARS)  za tromjesečno razdoblje od srpnja do rujna 2015.

Budući da je metodologija Ankete usklađena s onom koju propisuje Statistički ured Europske unije (Eurostat), rezultati za Republiku Hrvatsku redovito se objavljuju na internetskim stranicama i u svim Eurostatovim publikacijama te omogućuju usporedbu sa svim zemljama članicama Europske unije.

Priopćenje za treće tromjesečje 2015. donosi i rezultate Ankete o radnoj snazi prema NKPJS-u 2012. – 2. razina.

Distribucija glavnih kategorija ekonomske aktivnosti stanovništva pokazuje da je u Kontinentalnoj Hrvatskoj udio radno sposobnih osoba starijih od 15 godina 2 397 000 ili 66,6% od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva u Hrvatskoj, dok je  u  Jadranskoj Hrvatskoj 1 202 000 osoba, odnosno 33,4%. U Kontinentalnoj Hrvatskoj udio je ekonomski aktivnoga u radno sposobnom stanovništvu 53,7%, što je više od prosjeka Hrvatske (53,5%), dok Jadranska Hrvatska ima 53,2% aktivnih stanovnika. Stopa zaposlenosti u Jadranskoj Hrvatskoj iznosi 45,4%, dok je u Kontinentalnoj Hrvatskoj 45,2%. U skladu s tim stopa nezaposlenosti u Jadranskoj Hrvatskoj iznosi 14,7%, što je nešto niže od hrvatskog prosjeka, dok u Kontinentalnoj Hrvatskoj iznosi 15,8%.

Objavljeni su i rezultati Ad hoc modula 2014. o situaciji na tržištu rada migranata i njihovih potomaka. Istraživanje je provedeno u drugom tromjesečju 2014. kao dodatak Anketi o radnoj snazi. Ciljna populacija bile su sve osobe stare od 15 do 64 godine. Budući da se ad hoc modul provodio u svim zemljama članicama EU-a, prikupljeni podaci međunarodno su usporedivi.

Untitled

Usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih Anketom prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a) i drugih statističkih praćenja temeljenih na administrativnim izvorima pokazuje da  je  u  trećem  tromjesečju  2015.  stopa  nezaposlenosti  prema podacima administrativnih evidencija veća (16,0%) od stope anketne nezaposlenosti (15,4%).

U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema Anketi veći je za 39 000 od podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, što upućuje na smanjenje broja nezaposlenih osoba koje se prijavljuju na HZZ. Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 297 000 nezaposlenih prema Anketi njih 254 000 ili 85,4% prijavljeno službi za zapošljavanje.

Ostalih 14,6% anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje. Istodobno, od ukupno 258 000 registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, njih 4 000 ili 1,6% ne zadovoljava međunarodne kriterije nezaposlenosti.

Pročitajte još:

Izdvojeno

Stručnjaci tvrde kako mnogi nezaposleni otežavaju sami sebi svjesno ili nesvjesno sabotirajući potragu za poslom.

Edukacija

Pripremite se za proljeće uz najnovije seminare iz aktualne ponude seminara. Zašto ne biste poradili na vašem poslovnom obrazovanju uz seminare koje vam pruža...

Izdvojeno

Iako je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj visoka, mnogo je suficitarnih zanimanja koja kompanije ne potražuju. Pri traženju kvalitetnog kadra ne olakšava niti činjenica da...

Ekonomija

U skladu s trenutkom ciklusa odnosno uobičajenim jesensko-zimskim trendovima vraćanja na burzu rada „sezonaca“ koji su bili zaposleni u turizmu i djelatnostima povezanima s...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.