Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Apple je zauzeo 22 posto tržišta pametnih telefona

Analitička kompanija Canalys objavila je preliminarne rezultate za posljednji prošlogodišnji kvartal za tržište pametnih telefona.

Analitička kompanija Canalys objavila je preliminarne rezultate za posljednji prošlogodišnji kvartal za tržište pametnih telefona. Prema tim podacima, a treba naglasiti kako iz Canalysa upozoravaju kako bi se konačne brojke mogle malo razlikovati od preliminarnih podataka, prvo mjesto na ovom tržištu zauzeo je – Apple, piše Zimo.hr.

Proizvođač iPhonea i godinu ranije isporučio je najviše telefona u tzv. blagdanskom kvartalu kada je najveća potražnja za potrošačkom elektronikom, a nakon toga je sljedeća tri kvartala tržištem dominirao Samsung, da bi se Apple u posljednja tri mjeseca 2021. vratio na tron.

Tijekom tog razdoblja zauzeli su 22 posto tržišta (u istom razdoblju godinu ranije zauzeli su 23 posto tržišta), dok je Samsung zauzeo 20 posto, uz napomenu da je taj postotak ipak porastao u odnosu na 2020. kada je iznosio 17 posto. Treće mjesto, očekivano, zauzeo je Xiaomi, kineska kompanija čiji su telefoni prilično popularni i u Hrvatskoj. Zanimljivo, podaci Canalysa pokazuju da su zadržali isti udio na tržištu kao i godinu dana ranije – 12 posto.

Također, kao i godinu dana ranije, četvrto i peto mjesto drže Oppo i Vivo, uz nešto manji postotak. Udio Oppa na tržištu iznosi 9 posto (godinu prije iznosio je 10), a u njihove brojke uključene su i isporuke OnePlusa. Udio Viva iznosi 9 posto, što je također pad od jedan posto u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana.

Iz Canalysa kažu kako je na rezultate na tržištu pametnih telefona utjecala i situacija s nestašicom čipova. Dok su Apple i Samsung kao veći brendovi uspjeli osigurati dovoljnu količinu čipova (iako, i oni su morali smanjiti planiranu proizvodnju), najviše problema imale su manje kompanije kojima je bilo puno teže osigurati dovoljne količine čipova, što je direktno utjecalo na broj isporuka mobilnih uređaja.


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.