Avberšek: Vlada je legalizirala štrajk! [VIDEO]

Avberšek: Vlada je legalizirala štrajk! [VIDEO]

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek prozvala je danas Vladu zbog odaziva na drugi postupak mirenja s dva sindikata u zdravstvu, jer je time napravljen presedan i omogućeno da najavljeni štrajk u bolničkom sustavu bude legalan.

Zašto je nekome u Vladi stalo da legalizira štrajk u bolničkom sustavu, koji su najavili liječnički i sestrinski sindikat, upitala je Avberšek na konferenciji za novinare podsjetivši na izjavu čelnika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića da je drugi postupak mirenja održan kako bi najavljeni štrajk bio legalan.

[infopunkt 7167 2]

Vlada se nije morala odazvati sindikalnom pozivu na drugo mirenje, jer do sada u hrvatskoj sindikalnoj praksi nije poznat slučaj drugog mirenja, a da u međuvremenu nije bilo nikakvih pregovora između sindikata u sporu i poslodavca, kaže Avberšek.

[infopunkt 7167 3]

Stoga je pristankom na drugo mirenje Vlada omogućila legalizaciju štrajka. Ovaj put je kriva Vlada, a ne Babić, ustvrdila je.

[infopunkt 7167 5]

Upozorila je da bi svi zaposlenici koji stupe u štrajk, a nisu članovi dvaju sindikata koji organiziraju štrajk, mogli dobiti otkaze ugovora o radu. Dodala je kako po hrvatskim zakonima nema plaćenog štrajka, osim u slučaju dogovora s poslodavcem, kao i da sindikati nemaju mehanizma za zaštitu bilo koga osim svojih članova.

[infopunkt 7167 6]

[infopunkt 7167 7]

Avberšek, čiji sindikat okuplja 20.000 zaposlenika u zdravstvu u raznim djelatnostima, usprotivila se najavljenom outsourcingu u zdravstvenom sustavu. Podsjetila je kako je resorni ministar svojedobno izjavio da toga neće biti u zdravstvu, a sada odstupa od toga.

[infopunkt 7167 8]

“Nema te vanjske službe koja može pružiti usluge čišćenja u zdravstvu”, smatra Avberšek koja tvrdi da je Velika Britanija odustala od tog rješenja zbog 30 postotnog povećanja infekcija u bolnicama do kojih je dovelo izdvajanje čišćenja iz sustava.

[infopunkt 7167 9]

Podijeli

Odgovori

Top