Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Babić: Štrajk liječnika će prestati kad potpišemo kolektivni ugovor [VIDEO]

Što se tiče liječnika, koji danas štrajkaju petnaesti dan, Babić je rekao da “štrajk neće prekinuti bez potpisivanja dokumenta koji ima snagu utuživosti”.

Što se tiče liječnika, koji danas štrajkaju petnaesti dan, Babić je rekao da "štrajk neće prekinuti bez potpisivanja dokumenta koji ima snagu utuživosti".

Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata koji je već dva tjedna u štrajku, odazvao se danas nastavku kolektivnih pregovora u Ministarstvu zdravlja nakon očitovanja Ministarstva rada i mirovinskog sustava da nema zakonskih prepreka njegovu sudjelovanju u pregovorima dok štrajk traje.

Kao uvjet za prekid štrajka, u izjavi novinarima, ponovio je zahtjev za potpisivanjem kolektivnog ugovora, koji će u ime liječnika potpisati njihov sindikat.

Pregovorima su se odazvale i predsjednice druga dva reprezentativna sindikata u zdravstvu – predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek, čiji sindikat nije ni bio u štrajku, te Anica Prašnjak, čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara, koji je devetodnevni štrajk prekinuo prošloga četvrtka.

Što se tiče liječnika, koji danas štrajkaju petnaesti dan, Babić je rekao da “štrajk neće prekinuti bez potpisivanja dokumenta koji ima snagu utuživosti”.

Istaknuo je da ga neće zadovoljiti nikakvi “zapisnici, zaključci i evidencije koje se poslije spore, a putem suda se ne može ostvariti ono što je u njima ugovoreno i zapisano”.

Kolektivni pregovori prekinuti su prekjučer na zahtjev Spomenke Avberšek koja je tražila izuzeće Babića tvrdeći da je sudjelovanje u kolektivnim pregovorima za vrijeme štrajka “presedan dosad neviđen na hrvatskoj sindikalnoj sceni”.

U međuvremenu zatraženo je očitovanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava koje je utvrdilu da zakonskih prepreka ipak nema. Babić je danas rekao kako je njemu to bilo jasno još u ponedjeljak “ali je dopustio stanku jer su drugi to zatražili”.

To je sada i struka potvrdila, i sada je sve jasno, ustvrdio je rekavši kako je pregovore, i ovaj put, došao u dobroj vjeri. “Ostat ću ako treba i do pola noći, a ako se ne dogovorimo, zna se tko je kriv”, kazao je Babić novinarima uoči sastanka.

[infopunkt 7259 3]

Anica Prašnjak rekla je kako je dogovoreno da pregovori danas traju do 16 sati, dok je Spomenka Avberšek izbjegla dati izjavu.

[infopunkt 7259 2]

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač i Silvija Bartolić, glavna sindikalna povjerenica Vindije.

Novosti

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić najavio je u utorak da će Vlada na ovotjednoj sjednici donijeti odluku o...

Edukacija

Ukoliko se nadate povišici u skoroj budućnosti, razmislite jeste li sve napravili kako biste istu zavrijedili. U današnje vrijeme besparice zaista treba uložiti mnogo...

Novosti

Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.