Bandić potukao konkurenciju, Kerum izgubio Split, Obersnel nadomak trijumfa

Bandić potukao konkurenciju, Kerum izgubio Split, Obersnel nadomak trijumfa

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena birališta na kojima su hrvatski građani birali svoje predstavnike na lokalnoj razini. Prema izlaznoj anketi Ipsos Pulsa za RTL Televiziju s odstupanjem od +/- 4 posto u prvom krugu izbora za zagrebačkog gradonačelnika najbolji rezultat imao je Milan Bandić 44,19 posto glasova. Nakon njega najviše glasova Zagrepčana dobio je Rajko Ostojić sa 25,01 posto glasova koji je tako dobio pravo sudjelovati u drugom krugu izbora za dva tjedna. Što se zagrebačke Gradske skupštine tiče, pobijedila je koalicija SDP – HNS – HSU – ZS – ZELENI ZAJEDNO sa 26,48 posto, dok je druga lista Milana Bandića.

U Splitu je najviše glasova dobio SDP-ovac Ivo Baldasar (30,62 posto), dok će s njim u drugi krug Vjekoslav Ivanišević iz HDZ-a (22,51 posto). Dosadašnji gradonačelnik Željko Kerum doživio je tako težak poraz osvojivši tek 16,43 posto glasova. Najviše zastupnika u Gradskom vijeću grada Splita dobila je koalicija HDZ – HSP AS – HČSP – HSLS – HDS – BUZ sa 23,16 posto glasova, a samo dva posto glasova ima koalicija SDP – HNS – HSU.

HDSSB-ovac Krešimir Bubalo je dobio je najviše glasova u prvom krugu gradonačelničkih izbora u Osijeku, njih 36,11 posto glasova. U drugom krugu će se za gradonačelničku fotelju boriti s nestranačkim kandidatom koalicije SDP – HNS – HSU Ivanom Vrkićem (28,69 posto). Osječkim Gradskim vijećem iduće četiri godine upravljat će koalicija HDSSB – ZELENI HR koja je osvojila 31,06 posto glasova.

Izlazna anketa Ipsos Pulsa pokazuje kako je u Rijeci najbolji rezultat imao SDP-ovac Vojko Obersnel s gotovo 49 posto glasova, a u drugom krugu će zajedno s HDZ-ovcem Hrvojem Burićem.  Najviše glasova za riječko Gradsko vijeće dobila je koalicija SDP – HNS – HSU – IDS – ARS – SDA HRVATSKE – SDSS sa 45,83 posto.

Podijeli

Odgovori

Top