Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Bankari spremni pronaći rješenje za dužnike u francima

Franak 6,39 kuna za obrtnike, poljoprivrednike i slobodna zanimanja

Ako je vjerovati ministru financija Borisu Lalovcu, dužnici s kreditima u švicarskim francima mogu odahnuti. Bar na kratko. Naime, nakon sastanka s bankarima Lalovac je poručio kako su bankari spremni pomoći i pronaći dugoročno rješenje koje će zaštititi dužnike od oscilacija tečaja franka. Konkretna rješenja mogu se očekivati nakon međusobnih i konzultacija bankara s pravnim službama, a jedna od mogućnosti je i da se krediti u francima konvertiraju u euro ili kunu.

Koliko je situacija ozbiljna pokazuje i činjenica da su u rješavanje problematike aktivno uključeni i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i premijer Zoran Milanović, a sve u cilju kako dužnici promjene ne bi osjetili prilikom plaćanja nadolazeće rate kredita.

Prema pisanju medija, naredni sastanak zakazan je za tjedan dana, a na istom bi trebali biti i predstavnici Udruge Franak.

Podsjetimo, u četvrtak je tečaj franka skočio prema kuni za 15,7 posto, na 7,3984 kune. To se dogodilo nakon štio je Švicarska narodna banka odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, nakon čega je cijena ‘švicarca’ skočila prema euru oko 16 posto, između 1 i 1,02 franka za euro.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene. Prema procjenama Udruge Franak, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u ‘švicarcima’, pa bi, smatraju, jačanje franka moglo utjecati na živote otprilike 200 do 300 tisuća građana Hrvatske.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.