Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Bankari spremni pronaći rješenje za dužnike u francima

Franak 6,39 kuna za obrtnike, poljoprivrednike i slobodna zanimanja

Ako je vjerovati ministru financija Borisu Lalovcu, dužnici s kreditima u švicarskim francima mogu odahnuti. Bar na kratko. Naime, nakon sastanka s bankarima Lalovac je poručio kako su bankari spremni pomoći i pronaći dugoročno rješenje koje će zaštititi dužnike od oscilacija tečaja franka. Konkretna rješenja mogu se očekivati nakon međusobnih i konzultacija bankara s pravnim službama, a jedna od mogućnosti je i da se krediti u francima konvertiraju u euro ili kunu.

Koliko je situacija ozbiljna pokazuje i činjenica da su u rješavanje problematike aktivno uključeni i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i premijer Zoran Milanović, a sve u cilju kako dužnici promjene ne bi osjetili prilikom plaćanja nadolazeće rate kredita.

Prema pisanju medija, naredni sastanak zakazan je za tjedan dana, a na istom bi trebali biti i predstavnici Udruge Franak.

Podsjetimo, u četvrtak je tečaj franka skočio prema kuni za 15,7 posto, na 7,3984 kune. To se dogodilo nakon štio je Švicarska narodna banka odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, nakon čega je cijena ‘švicarca’ skočila prema euru oko 16 posto, između 1 i 1,02 franka za euro.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene. Prema procjenama Udruge Franak, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u ‘švicarcima’, pa bi, smatraju, jačanje franka moglo utjecati na živote otprilike 200 do 300 tisuća građana Hrvatske.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Europska središnja banka (ECB) očekuje dva važna izvještaja koji će joj pomoći da donese ključnu odluku o visini kamatnih stopa.

Financije

Do početka korona krize, rezidencijalno tržište nekretnina bilo je u silovitom usponu.

Financije

Banke, usprkos višku likvidnosti, su i dalje relativno oprezne kod plasmana kredita.

Financije

Dok nastoje ići ukorak sa složenim i brzo razvijajućim tržištem financijskih usluga, središnje banke analiziraju novo i nejasno definirano okruženje. U svom novom izvješću...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.