Batman, Iron Man i Lara Croft su najbogatiji likovi

Batman, Iron Man i Lara Croft su najbogatiji likovi

Ekonomski časopis Forbes objavio je listu 15 najbogatijih fikcionalnih likova, na čijem se čelu nalazi donekle očekivano Disneyjev Scrooge McDuck, a iza njega su zmaj Smaug iz Tolkienova ‘Hobita’ te Carlisle Cullen iz serijala ‘Sumrak’.

Prije nekoliko dana časopis Forbes je objavio listu 15 najbogatijih fikcionalnih likova napomenuvši ironično na početku članka: ‘Ne zamišljate to – bogati postaju sve više bogati, pa i kada je riječ o bogatima iz fikcije.’ Forbes već tradicionalno svake godine, uz svoju glasovitu listu najbogatijih ljudi svijeta, objavljuje i listu najbogatijih likova iz stripova, knjiga, filmova i ostalih grana narativne umjetnosti, pažljivo računajući i procjenjujući njihovo bogatstvo na osnovu informacija koje se nude u djelima koja obrađuju avanture izabranih likova.

Prema Forbesovim kriterijima, na listu najbogatijih likova ulaze oni koji imaju specifične autore, dakle isključena su mitska i folklorna bića, te moraju biti dio određenog narativa, u kojem su znani kao bogati likovi. Forbesovi urednici objašnjavaju listu 15 najbogatijih fikcionalnih likova
Tako se ove godine sveukupno bogatstvo ‘fikcionalnih 15’, kako ih naziva Forbes, procjenjuje na 215 milijardi dolara, što je za tri posto više u odnosu na 2012. Najbogatiji je Scrooge McDuck iz stripova i crtića Walta Disneyja, čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 65,4 milijarde dolara. McDuck je svoju poslovnu karijeru započeo kao dječak na ulicama Glasgowa čisteći cipele prolaznicima, a u međuvremenu je vlasnik najvažnijih rudnika svijeta, koji većinu svojeg bogatstva čuvao u zlatnim novčićima.

Na drugom je mjestu zmaj Smaug iz ‘Hobita’, čije se bogatstvo procjenjuje na 54,1 milijarde dolara, a treći Carlisle Cullen sa 46 milijardi. Ovaj lik iz serijala ‘Sumrak’ Stephanie Meyer obogatio se zahvaljujući pametnom burzovnom investiranju i mešetarenju, a iza njega slijedi Tony Stark iliti Iron Man, čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 12 milijardi. Peti je Charles Foster Kane, medijski magnat kojega je osmislio, napisao i odglumio Orson Welles u ‘Građaninu Kaneu’, filmu koji se desetljećima proglašavao najboljim svih vremena. Kane se može pohvaliti sa 11,2 milijarde dolara osobnog bogatstva, a Bruce Wayne (tj. Batman) ima ‘samo’ 9,2 milijarde.

Novi na Forbesovoj listi ‘fikcionalnih 15’ je pak Christian Grey iz ‘Pedeset nijansi sive’ E. L. James, opisan kao ‘kontrol-frik i sadistički milijarder’ koji je nemilosrdnom poslovnom praksom sakupio bogatstvo od 2,5 milijarde dolara. Tu su još Tywin Lannister iz ‘Igre prijestolja’, Jay Gatsby, C. Montgomery Burns iz ‘Simpsonovih’, a dvije žene koje su na listi su Lara Croft (sa 1,3 milijarde dolara fiktivnog bogatstva) i Mary Crowley iz hit-serije ‘Downton Abbey’, čiji se imetak procjenjuje na 1,1 milijardu.

Podijeli

Odgovori

Top