Ben Bernanke ohrabrio ulagače i potaknuo rast cijena dionica na Wall Streetu

Ben Bernanke ohrabrio ulagače i potaknuo rast cijena dionica na Wall Streetu

U utorak su na Wall Streetu cijene dionica porasle, nakon oštrog pada dan prije, jer je ulagače ohrabrio predsjednik Feda Ben Bernanke, čvrsto braneći program središnje banke za kupnju obveznica.

Dow Jones ojačao je 0,84 posto, na 13.900 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,61 posto, na 1.496 bodova, a Nasdaq indeks 0,43 posto, na 3.129 bodova.

Nakon što je u ponedjeljak potonuo 1,8 posto, što je njegov najveći dnevni pad od studenoga, jučer je S&P 500 indeks nadoknadio dio gubitaka jer je Bernanke u izvješću Kongresu čvrsto branio program kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, tzv. kvantitativno popuštanje monetarne politike.

Prošloga je tjedna, naime, ulagače uznemirila objava zapisnika s nedavne sjednice Feda koja je pokazala da se nekoliko čelnika središnje banke zalaže za smanjenje tog programa jer umjetno podržava niske kamatne stope i potiče cijene imovine, što bi, tvrde, moglo ojačati inflaciju.

Bernanke je jučer kazao da je svjestan mogućih rizika vođenja takve nekonvencionalne monetarne politike, uključujući mogućnost jačanja inflacije i stvaranja balona na tržištu dionica.

No, poručio je i da se takvi rizici zasad nisu ostvarili, da je program kupnje obveznica potaknuo rast gospodarstva i zapošljavanje, te da središnja banka može pravovremeno reagirati ako rizici ojačaju.

Predsjednik Feda poručio je i političarima u Washingtonu da izbjegnu oštro smanjenje proračunskih rashoda kako ne bi naštetili oporavku gospodarstva.

Do petka bi, naime, republikanci i demokrati trebali postići sporazum o selektivnom smanjenju proračuna, kako bi se izbjeglo automatsko smanjenje budžetskih rashoda, koje bi moglo usporiti ionako spor rast gospodarstva.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale jer se ulagači plaše da bi podijeljenost talijanskog parlamenta, nakon netom održanih izbora, mogla paralizirati napore nove vlade u provođenju reformi, što bi produbilo dužničku krizu u trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,34 posto, na 6.270 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,27 posto, na 7.597 bodova, a pariški CAC 2,67 posto, na 3.621 boda.

Podijeli

Odgovori

Top