Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Računovodstvo i financije

Bilanca – osnovna kretanja unutar bilance tvrtke

Ovih dana u tijeku je su završni napori kako bi poduzetnici završili sve obveze vezana za 2010.g. Ostala je još obveza predaje izvještaja za javnu objavu za poduzetnike koji nisu do 31.03. uspjeli pripremiti sve potrebno (bilješke, odluke) ili one koji čekaju revizorska izvješća. Sada kada je „gužva“ završila možemo se posvetiti učenju i za početak pozabaviti osnovnim pojmovima u računovodstvu. Ovim člankom pokušati ćemo poduzetnicima približiti pojam bilance i olakšati im razumijevanje i analizu istih…

Ovih dana u tijeku je su završni napori kako bi poduzetnici završili sve obveze vezana za 2010.g. Ostala je još obveza predaje izvještaja za javnu objavu za poduzetnike koji nisu do 31.03. uspjeli pripremiti sve potrebno (bilješke, odluke) ili one koji čekaju revizorska izvješća. Sada kada je „gužva“ završila možemo se posvetiti učenju i za početak pozabaviti osnovnim pojmovima u računovodstvu. Ovim člankom pokušati ćemo poduzetnicima približiti pojam bilance i olakšati im razumijevanje i analizu istih...

Razumjeti računovodstvo nije moguće bez razumijevanja promjena koje se odražavaju na stanje temeljnog financijskog izvještaja bilance. Bilanca je izuzetno važna informacijska podloga pri donošenju poduzetničkih odluka.

Razlog tome je što je bilanca temeljni nositelj računovodstvenih podataka i računovodstvenih informacija koje moraju biti istinite, fer procijenjene, pouzdane te nepristrane. Bilanca je izvještaj o stanju imovine, glavnice, dugova, promjene financijskog položaja te dobitka ili gubitka tekućeg i prošlih razdoblja. Temeljno obilježje bilance je bilančna ravnoteža koja se očituje u jednakosti aktive (imovine ) i pasive (izvora).

Tri skupine promjena u bilanci

Knjigovodstvene događaje, koji su predmet bilježenja bilančnih promjena možemo podijeliti u tri skupne:

1. Knjigovodstveni događaji koji ne mijenjaju vrijednost upisane glavnice to jest kapitala poduzetnika, a odnose se na kretanje imovine te imaju za posljedicu promjene samo u bilanci. To su npr. povećanje imovine i povećanje dugova, promjene imovine iz jednog oblika u drugi, povećanje jedne vrste imovine i smanjenje druge, povećanje jedne vrste dugova i povećanje druge, podmirenje dugova i smanjenje imovine i dr.

2. Knjigovodstveni događaji koji mijenjaju vrijednost glavnice (kapitala) poduzetnika. U ovom slučaju radi se o povećanje ili smanjenje rashoda i prihoda, a kao posljedica se javljaju promjene u bilanci i u računu dobitka i gubitka. Račun dobitka i gubitka utječe na promjenu u bilanci u dijelu kapitala. Iz tog razloga promjene u računu dobitka i gubitka ne mogu se dogoditi, a da se istodobno ne promjeni i bilanca. U bilanci se ne prikazuju prihodi i rashodi već iste prikazujemo u računi dobitka i gubitka, a samo krajnji dobiveni rezultat bilježi se u bilanci kao dobitak ili gubitak. U ovom slučaju radi se dakle o prihodima i rashodima i knjiženju njihovih rezultata u bilanci.

3. Knjigovodstveni događaji koji mijenjaju vrijednost upisane glavnice (kapitala) poduzetnika, odnose se na transakcije koje se ne ostvaruju djelatnošću poduzetnika te nisu postignute kretanjem imovine niti povećanjem ili smanjenjem prihoda (rashoda), a za posljedicu imaju samo promjene u bilanci. U ovom slučaju radi se o knjigovodstvenim događajima kao što su npr. ponovna procjena imovine (revalorizacija), tečajne razlike koje izravno povećavaju glavnicu, neto dobici i gubici (koji su nepriznati u računu dobitka i gubitka) i dr.

Cjelokupne poslovne aktivnosti poduzetnika najčešće možemo izraziti u obliku knjigovodstvenih događaja koji se javljaju u tijeku procesa rada, a za koji su vezani za kretanje imovine kao oblika glavnice. Početak kretanja imovine počinje trenutkom osnivanja tvrtke i to kao ulog osnivača kroz unos glavnice.

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

Nord ima novu outlet prodavaonicu u Zagrebu, adresa je Zagrebačka cesta 217, a kupce čeka roba snižena i do 70 posto.

Edukacija

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 19. rujna ove godine, u Zagrebu će se održati potpuno besplatni dvodnevni zdravstveno komunikacijski summit.

Turizam

U godinu dana, koliko je prošlo otkad je otvorio svoja vrata; Glamping Village Terma Tuhelj postao je prepoznatljiv među ljubiteljima luksuznog odmora, ali i...

Edukacija

Ivan Rado puno je poznatiji po svom nicku Malajski Tapir. Naš možda i najpoznatiji YouTube influencer i strastveni gamer, odustao je od karijere medicinskog...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.