Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Blackberry griješi u koracima – PlayBook skup kao iPad, ali lošiji?

RIM je na globalnom uspjehu smartphonea Blackberry-a postao svjetski poznata kompanija. Kako u tehnološkom biznisu stajanje na mjestu znači trčanje unatrag, RIM se odlučio za bitku na Appleovom terenu i kao odgovor na iPad2 napravio PlayBook…

RIM je na globalnom uspjehu smartphonea Blackberry-a postao svjetski poznata kompanija. Kako u tehnološkom biznisu stajanje na mjestu znači trčanje unatrag, RIM se odlučio za bitku na Appleovom terenu i kao odgovor na iPad2 napravio PlayBook...

RIM-ov Blackberry mobitel je koji, po skromnom sudu potpisivača ovih redova nema konkurenciju na tržištu mobitela. Ukoliko se naviknete na Quary tipkovnicu, poruke možete pisati brzo kao na PC-jevoj tipkovnici, OS mu je dobar, mailovi pregledni i lako dostupni… RIM se ovim telefonom izdigao u vrh smartphone tržišta, ali priča nakon ove hvale postaje sve tamnija.

RIM – prevelik da promisli dvaput?

Čini se da u kanadskoj megakompaniji razmišljaju konfuzno. Preveliki su da zanemare eksploziju iPada i njegovog nasljednika iPad2 koji je tržište potpuno okrenuo naglavačke. Zato u RIM-u moraju reagirati. Njihova reakcija, na žalost nije dovoljno dobra. Svi tehnički blogovi jednoglasno su pokazali „palac dolje“ RIM-ovom PlayBooku.

Čini se da u RIM-u nemaju „svog Jobsa“ koji bi jednostavno rekao – ovo nije dovoljno dobro, vratite ga i učinite boljim. I tako bezbroj puta, sve dok proizvod ne bude tako lijep i dobar da ga korisnik kupi, sa smiješkom zaključujući da mu možda i nije neophodan ali da je stvarno, stvarno cool. Tu kemiju PlayBook nema. Problem je što nema niti izbora – RIM je tu da pokaže najbolje, osrednje nije dovoljno.

Play Book iste cijene kao iPad2

Cjenovno pozicioniranje PlayBooka jasno je i svodi se na komunikaciju tipa – „možete izabrati nas ili Apple, cijena je jednaka“. Problem je što proizvod koji RIM nudi nije jednak Appleovom. PlayBook je manji, nije tako lijep i njegov OS je „lošiji čak i od iPada prve generacije“ ako je vjerovati Danu Formmeru, jednom od utjecajnijih kolumnista tehnološke industrije.

Na nedavnom tehnološkom sajmu u Barceloni PlayBook je izgubio svoju prvu bitku. Ocjenjen je loše, RIM-u se može kao olakotna okolnost može uzeti činjenica da je OS bio testni. Sredinom travnja PlayBook dolazi među smrtnike – tržište Kanade i SAD-a čeka novu tehno igračku a RIM-ove dionice skakat će kao i raspoloženje kupaca nakon što testiraju novi tablet – pozitivno ili negativno, ostaje nam vidjeti.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Analitička kompanija Canalys objavila je preliminarne rezultate za posljednji prošlogodišnji kvartal za tržište pametnih telefona.

Marketing i prodaja

Apple se najavom o promjenama po pitanju zaštite privatnosti podosta zamjerio Marku Zuckerbergu.

Lifestyle

Na njegovo mjesto tada dolazi Tim Cook, a investitori i javnost nisu bili uvjereni da će se Appleova „magija“ nastaviti bez čuvenog Jobsa.

Lifestyle

Na svečanosti održanoj u kineskom Šangaju povodom uručenja nagrada “Best Brands 2016 – the Chinese brand ranking”, tvrtka Huawei Consumer Business Group osvojila je...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.