Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Tim Cook- budi se prije zore i dobiva 700 e-mailova dnevno

Na njegovo mjesto tada dolazi Tim Cook, a investitori i javnost nisu bili uvjereni da će se Appleova „magija“ nastaviti bez čuvenog Jobsa.

Apple je u postao prva američka kompanija čija je tržišna vrijednost premašila iznos od bilijun dolara. Apple je tako pretekao ostale tehnološke divove, kao što su Amazon, Microsoft i Google, i prvi premašio ovu važnu psihološku granicu.

Kompaniju je osnovao Steve Jobs 1976. godine, u garaži svojih roditelja u Kaliforniji. Apple je izašao na burzu 1980. godine, a oni investitori koji su tada kupili njegove dionice do danas su ostvarili povrat kapitala od nevjerojatnih 40.000 posto.

Firma je desetljećima lider u tehnološkoj revoluciji sa svojim proizvodima kao što je iPhone, a Jobs je bio poznat kao jedan od najvećih umova današnjice.

No, nakon što se Jobs razbolio, a nešto kasnije i umro 2011. godine, mnogi su se pitali hoće li se naći osoba koja će mu biti dostojna zamjena. Na njegovo mjesto tada dolazi Tim Cook, a investitori i javnost nisu bili uvjereni da će se Appleova „magija“ nastaviti bez čuvenog Jobsa.

No, Cook ne samo da je nastavio uspješno voditi kompaniju već ju je doveo ispred svih ostalih tehnoloških divova i, kako je već rečeno, učinio je prvom bilijunskom firmom na svijetu.

Cook je rođen 1960. godine u Alabami. Njegov otac je bio radnik na brodogradilištu, a majka je radila u apoteci.

Nakon srednje škole, diplomira u području inženjerstva, a potom magistrira na području poslovne administracije. Nakon toga je nekoliko godina radio u IBM-u, a potom je dobio visoku funkciju u moćnom Compaqu.

Savjetovali ga da ne prelazi u Apple.

Pridružio se Appleu u ožujku 1998., i to nakon što je se prvi put sreo s Jobsom.

“Već nakon pet minuta razgovora odlučio sam se pridružiti Appleu i raditi za kreativnog genija. Odluku sam donio intuitivno, odbacio sam razum i savjete drugih ljudi koji su mi govorili da je bolje da ostanem u Compaqu”, ispričao je jednom kasnijom prilikom Cook.

Njegova prva funkcija u Appleu bila je potpredsjednik za inozemne operacije, a nakon toga je napredovao sve dok na kraju nije zamijenio Jobsa, koji zbog bolesti više nije mogao obavljati dužnost, nekoliko mjeseci prije smrti. Evo još nekoliko zanimljivih detalja:

  • Godine 2014. Cook je postao prvi direktor jedne velike američke korporacije koji je otvoreno priznao da je homoseksualac.
  • U ožujku 2015. rekao je da planira donirati sve svoje dionice u humanitarne svrhe.
  • Počinje svoj radni dan u 4.30 ujutro, slanjem emailova, a u nedjelju navečer održava telefonski sastanak s ključnim osobljem da ih pripremi za radnu sedmicu.
  • Godine 2009. Cook je rekao da je ponudio „dio svoje jetre“ Jobsu, jer obojica dijele istu, rijetku krvnu grupu. Jobs mu je rekao da to nikada neće prihvatiti.
  • Voli planinarenje, biciklizam i ostale fizičke aktivnosti, povučen je, često uživa u samoći i o njegovom privatnom životu se malo zna.

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Apple se najavom o promjenama po pitanju zaštite privatnosti podosta zamjerio Marku Zuckerbergu.

Lifestyle

Na svečanosti održanoj u kineskom Šangaju povodom uručenja nagrada “Best Brands 2016 – the Chinese brand ranking”, tvrtka Huawei Consumer Business Group osvojila je...

Novosti

Vrhunski proizvod uvijek će imati kupca bez obzira na krizu. Tri su tehnološka diva Facebook, Microsoft, Apple povećali prihode unatoč višegodišnjoj svjetskoj krizi i...

Novosti

Microsoft planira najveće ukidanje radnih mjesta u pet godina, što je posljedica integracije nedavno preuzetog Nokijinog odjela za mobile telefone, objavio je Bloomberg, pozivajući...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.